Sokan akkor értik meg a családi szokásokat, amikor rájönnek, hogy az őseik zsidók voltak.

A spanyol és portugál inkvizíció idején sok zsidó kényszerült titokban gyakorolni ősei hitét, miközben a külvilág számára hívő katolikusnak kellett mutatkozniuk. Az évszázadok alatt számos családban elkoptak a hagyományok és már csak egy-két különös szokás utalt a zsidó gyökerekre. Sarah Israel is egy marrano család sarja, és úgy döntött, hogy visszatér a zsidó hagyományokhoz. Sarah édesanyja kezdett új spirituális utat keresni, és útkeresése során számos vallással megismerkedett. A belső békét azonban a zsidóság hozta el számára. Sarah édesanyja társa volt az útkeresésben és együtt vettek részt a titkos zsidók leszármazottait segítő izraeli alapítvány, a Sávé Jiszráel egyik szombati programján.

„Azon a szombaton a marranókról beszéltek. Akkor még nem gondoltuk, hogy nekünk is közünk lehet hozzájuk. Addig úgy éreztem magam, mint a bibliai Rút, aki arra vágyott, hogy a zsidó néphez csatlakozhasson. Az előadáson azonban olyan, marranókra jellemző, a zsidó tradíciókban gyökerező szokásokat említettek, melyekre ráismertem. Például családi szokás volt nálunk, hogy az esküvőn eltörtek egy poharat. Senki sem tudta megmagyarázni, hogy miért tettünk így” – mondta Sarah, aki arra is emlékezett, hogy nagymamájának két konyhája volt, de ennek sem tudták az okát. Amikor a nagymama meghalt, holttestét a földre helyezték, a helyi, keresztény szokástól eltérően. Később tudta meg a madridi zsidó temető munkatársaitól, hogy ha valaki az otthonában hal meg, akkor szokás a földre fektetni és letakarni, amíg el nem kezdődik a test előkészítése a temetésre.

Miután Sarah elmondta mindezt a Sávé Jiszráel képviselőinek, minden világossá vált a számára. Rádöbbent, hogy valójában zsidó gyökerekkel rendelkezik, és csupán vissza kíván térni saját népéhez.

Sarah és fia, Baruch ekkor úgy döntöttek, hogy a Tóra törvényei szerint folytatják életüket. Ez nem volt könnyű vállalkozás egy apró spanyol faluban, ahol semmit sem tudtak a zsidókról és a zsidó szokásokról. A falusiak megértően fogadták Sarah elhatározását, és támogatták visszatérését ősei hitéhez.

A család később Madridba költözött, ahol sokkal egyszerűbb volt a tórai előírásokat követni, mert népes zsidó közösség és teljes zsidó intézményrendszer működik a városban. Madridban kezdték el hivatalosan a betérési folyamatot, melyet Izraelbe költözésük után fejeztek be. Lakhelyül a bibliai Bét Élt választották.

Sarah a közeli megváltás jelének tekinti, hogy Spanyolországban, Portugáliában és egész Dél-Amerikában egyre többen fedezik fel zsidó gyökereiket és kezdenek a Tóra felé fordulni. „Az Örökkévaló megígérte, hogy minden lélek visszatér majd, hogy teljessé váljon a megváltás. Ez a folyamat mindenképpen a messiás eljövetelét jelzi”.

zsido.com

Forrás: Arutz7