A Szaúd-Arábiából és Kuvaitból kiinduló, különösen nagyszabású migrációnak köszönhetően több mint tízmillió lepke halad át Izraelen Európa felé tartó útján.

Míg az izraeli gyerekek purimi jelmezeikben masíroztak az utcákon és a parkokban, az ország is színes és vidám ruhát öltött, mivel a pillangók ellepték a parkokat és a természetvédelmi területeket.

A pillangók minden évben elvándorolnak az Arábiai-félszigetről Európába, ám ebben az évben különösen nagy számban indultak útnak: az Izraeli Nemzeti Parkok Hatóságának adatai szerint mintegy tízmillió bogáncslepke (Vanessa cardui) lépte át az elmúlt napokban az izraeli határt.

„E szokatlanul nagyszámú költöző egyed kiindulópontja Szaúd-Arábia és Kuvait sivatagos része, ahol szokatlanul csapadékos volt a tél és megnőtt a növényzet. Ez lehetőséget nyújtott a hernyók számára, hogy rengeteget egyenek és prosperáljon a populációjuk”- mondta Dotán Rotem a Nemzeti Parkok Hatóságának ökológusa. A szakértő azt is elmondta, hogy a pillangók észak és nyugat felé is vándorolnak, és a csapataik már Ciprust is elérték útban Spanyolország és Európa más részei felé. A pillangók maguk már nem térnek vissza Izraelbe, utódaik azonban, visszafelé haladván, átrepülnek majd a zsidó államon.

Nemrégiben számoltunk be arról, hogy Jemenből és Szudánból sáskahadak indultak meg Izrael felé. Bár az első példányok már megérkeztek, egyelőre elképzelhető, hogy a sáskák nem követik a pillangókat, és elkerülik a zsidó államot.

 

zsido.com

Forrás: TOI

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287

 

Megszakítás