A jemeni és szudáni nagy esőzések következtében az észak-afrikai országokban ebben az évben különösen nagy számban tanyázó sáskák valószínűleg megindulnak észak felé.

Ezek a sáskák többnyire nem okoznak különösebb károkat, időnként viszont elszaporodhatnak, és akkor igen. A Mezőgazdasági Minisztérium Növényvédelmi és –Felügyeleti Szolgálata az ENSZ-szel együttműködve figyeli a már megindult sáskák mozgását Egyiptomban és Szaúd-Arábiában. A sáskák úton vannak, de hogy valóban útba ejtik-e a zsidó államot vándorlásuk során, azt egyelőre nem lehet tudni.

A sáskajárásra való felkészülés részeként Izrael rovarirtó-készleteit ellenőrzi, mert bár a hatalmasra megnövő rovarok nem jelentenek egészségügyi veszélyt, a mezőgazdasági terményt jócskán megdézsmálhatják.

Izraelt időről időre elborítják az Észak-Afrikából érkező sáskák. Igen emlékezetes volt az 1915-ös sáskajárás, feltehetően a legnagyobb hatású ilyen jellegű esemény az elmúlt évszázadban. Az első világháború okozta élelmiszerhiányt és éhínséget a sáskajárás pusztítása fokozta elviselhetetlenné. A rovarok márciusban érkeztek hatalmas mennyiségben, és egészen októberig pusztították a Szentföld növényzetét, a bibliai csapások emlékét idéző mértékben.

Sáskajárás Izraelben 2013-ban

„Ameddig a szem ellát, sáskák borítják be a mezőket”- írta akkoriban egy szemtanú. Bár külön felelőst is kineveztek a sáskák elleni harcra, mégis hónapokba telt, mire sikerült megszabadulniuk a rovaroktól. Addigra a sáskák mindent elpusztítottak, amit csak értek, szőlőskerteket, olajligeteket és zöldségeskerteket egyaránt.

„Nagyon kevés zöldséget és gyümölcsöt lehetett találni a piacon”- írta egy korabeli újság. Úgy próbáltak védekezni a rovarok ellen, hogy hatalmas zászlókat lengetve igyekeztek földbe ásott csapdákba terelni őket.

Legutóbb hat éve, 2013-ban, közvetlenül az Egyiptomból való kivonulásra emlékező peszách ünnepe előtt rohamozták meg a sáskák a Szentföldet, és bár már az egyiptomi határon rovarirtóval várták őket – hatékonyabb védekezés ellenük a zászlós terelésnél – , számos rovarnak sikerült elmenekülnie a támadás elől, és behatolnia egészen az ország középső területeiig.

Nemrégiben, az egyiptomi tízcsapás utolsó három csapását felsoroló Bo hetiszakasz kapcsán írtunk arról, hogy a Tóra a rovarok közül mindössze négy sáskafaj fogyasztását engedélyezi. A fehérjében igen gazdag rovarokkal való táplálkozást egyre több helyen támogatják, hiszen tenyésztésük sokkal költséghatékonyabb és környezetkímélőbb, mint a szarvasmarha, vagy a baromfi tenyésztése.

Ha olvasóinknak étvágya támadna egy kis sáskára, részletes írásunkat elolvashatják e témában.

zsido.com

Forrás: ynet