Már többször beszámoltunk az 1788 óta üzemelő zsidó segélyszervezet, a Kolel Chábád munkásságáról, és azt is bemutattuk, milyen fontos micva a kimchá depiszchá intézménye. Ebben az évben, a járványügyi helyzet miatt, a Kolel Chábádnak 23 konyháját kellett bezárnia, és nyilvános széderek tucatjait törölnie. Így most versenyfutásban vannak az idővel, hogy a szerda este ránk köszöntő peszách ünnepére tízezrek számára juttassanak ételt, többek között maceszt, hogy a szabadság ünnepén semmiben ne szenvedjenek hiányt.

Menachem Traxler rabbi, a Kolel Chábád önkéntes koordinátora elmondta: „Száraz élelmiszert, maceszt, gyümölcsöt és zöldséget szállítunk családok ezreinek peszáchra. Emellett több mint kétezer »szédereste egységcsomagot« juttatunk el mindazoknak, akik korábban részt vettek már a Kolel Chábád közösségi széderein. Az ételcsomag tartalmazza a teljes széderestét lefedő felszerelést, az eldobható edényekkel, smurá macesszal, borral és széderesti útmutatóval együtt.”

A Kolel Chábád havonta 10480 családnak szállít ételt Izrael szerte. Idén, a Jóléti Minisztériummal összefogásban – harmincezer, a szegénységi küszöb alatt élő családnak osztanak ki élelmiszerjegyeket, és a Keren Lájedidut elnevezésű, nemzetközi zsidó-keresztény segélyszervezet jóvoltából még további hétezer család juthat élelmiszerez az ünnepre.

„Az egyedülálló szülők, a veszélyeztetett, vagy speciális igényekkel rendelkező gyerekeket nevelő szülők elsőbbséget élveznek” – mondja Traxler rabbi, és hozzáteszi, hogy „természetesen a lehető legdiszkrétebb módon hajtjuk végre mindezt”. Ebben szociális munkások és egészségügyi szakemberek is a segítségükre vannak, és az ő útmutatásaik mellett természetesen szigorúan betartják az Egészségügyi Minisztérium biztonsági utasításait is.

A Kolel Chábád önkéntesei máshol is besegítenek a járvány okozta helyzet kapcsán: „Most, a COVID-19 miatt nagyon sok idős ember nem tud elmenni vásárolni. Segítünk nekik. Mindent megveszünk a boltban, amire szükségük van, és ki is szállítjuk. Leírhatatlanul nagy büszkeség számomra, hogy a Kolel Chábád tagja lehetek” – mesélte Sáj Weisel, aki a nagy múltú szervezet szállítási osztályán dolgozik.

A fentiek mellett a Kolel Chábád látja el az izraeli Chábád-központok közösségi szédereit is élelmiszerrel. Jiszráel Goldberg rabbi és felesége, Sosi a jeruzsálemi Recháviá városnegyed Chábád-központjának vezetői. Minden évben több száz fős szédert rendeznek, ebben az évben azonban kizárólag a Kolel Chábádra számítanak abban a tekintetben, hogy korábbi résztvevőik közül mindannyian részesülhessenek élelmiszerben az ünnepre: „Általában nagyjából 300 ember vesz részt a széderünkön, és a Kolel Chábád különleges falatokkal, macesszal és borral lát el mindig minket. Idén azonban, a járvány miatt, nem lesz közösségi széderünk, de ételt és széderesti egységcsomagot szállítunk a közösség számos tagjának. Vannak idős emberek, akik évtizedek óta most először nem tudnak részt venni a családi széderen. A zsidók olyanok, mint egy nagy, kiterjedt család. Azt szeretnénk elérni, hogy senki se legyen magányos ezen a peszáchon.”

Annak érdekében, hogy minél sikeresebben tudják az emberek az otthonaikban levezetni a szédert, Goldberg rabbi, mint annyi más vezető, internetes bemutatót tart: „Sokaknak mindenük megvan a széderestéhez, ám elveszettnek érzik magukat, amikor arról van szó, hogy nekik maguknak kell levezetniük azt. Másoknak a szükséges alapanyagok sem állnak rendelkezésükre, és hasznos lenne a számukra, ha megkapnák. Az internetes előadás és a Kolel Chábádtól kapott egységcsomagok segítségével remélhetőleg kellően szilád kiindulópontot adunk az embereknek, hogy nyugodtan levezessék a szédert a saját otthonaikban.”

 

zsido.com

 

Forrás: chabad.org