Eli Cohen tevékenysége több hadosztály erejével ért fel.

Eli Cohen 1924-ben egy aleppói zsidó család gyermekeként az egyiptomi Alexandriában született, és ott is nevelkedett. Fiatalon csatlakozott a cionista mozgalomhoz. 1957-ben vándorolt be Izraelbe, miután az 1956-os Szuezi háborút követően Egyiptom kiutasította az egész alexandriai zsidó közösséget. 1959-ben vette feleségül Nadiát, az ismert izraeli író, Szami Michael nővérét.

1960-ban csatlakozott az izraeli hadsereg ún. 188-as egységéhez. Ennek az egységnek a feladata az ellenséges országokban való hírszerzés és egyéb különleges feladatok végrehajtása volt.  Később ezt az egységet a Moszadba, azaz az izraeli titkosszolgálatba olvasztották be.

Kiképzése után, 1961-ben, Eli Cohent Argentínába küldték, ahol egy szíriai származású kereskedő, név szerint Kamal Amin Thabat fiktív szerepét játszotta el. Ott ismerkedett meg Amin El-Hafaz ezredessel, aki később Szíria miniszterelnöke lett.

A szíriai kapcsolat

1962-ben a hamis személyazonossága segítségével Damaszkuszba érkezett, ahol gazdag, nagylelkű és buzgón patrióta szír hazafiként ismerték meg. Megnyerő személyiségének köszönhetően jó kapcsolatot épített ki a szíriai hadsereg magas rangú tisztjeivel, illetve a politikai élet több fontos szereplőjével. Velük együtt járta be egész Szíriát beleértve a Golán fennsíkot, ezáltal sok fontos katonai és politikai értesüléshez jutott hozzá. Nagyszerű memóriája segítségével be tudott számolni a szíriai hadsereg minden egyes állásáról. A híreket egy álcázott rádióadó segítségével naponta küldte Izraelbe. Későbbi értékelések szerint Eli Cohen tevékenysége több hadosztálynyi katonai erővel ért fel.

1962 decemberében Eli Cohen, természetesen mint Kamal Amin Thabat, a szíriai rádióban is szerepelt és ékes szíriai arab dialektusban beszámolt az Argentínában élő arabok életéről.

Az 1960-as évek első felében az Izrael és Szíria közötti konfliktus központjában a víz problémája állt. 1964-ben Izrael befejezte Tiberiás városától északra, a Kineret tó partján található óriási szivattyúállomás építését, mely egy hatalmas országos öntözőrendszer alapját képezte. Mivel a szíriaiak ebben nem tudtak kárt tenni, ezért azt tervezték, hogy a Jordán egyik fontos forrását, a Baniasz folyót elterelik, és ezáltal megakadályozzák a szivattyúállomás működését. Eli Cohen részletes információt küldött a tervről, ennek köszönhetően 1964 elején az izraeli légierő lebombázta a folyó elterelésére felsorakozott munkagépeket és felszerelést.

Szíriában észlelték, hogy sok titok kiszivárog, de nem tudták kideríteni ki lehet a kém közöttük. Szovjet szakértők segítségét kérték, akik végül bemérték Eli Cohen rádióadóját. 1965-ben rajtaütöttek, éppen mikor adás közben volt.

Ismeretlen helyen

Az izraeli ügynököt elfogták és kínvallatásnak vetették alá. Izrael mindent megtett, hogy kiszabadítsa, sikertelenül. Eli Cohent 1965. május 18-án éjszaka kivégezték. Előtte találkozhatott az akkori damaszkuszi főrabbival, Niszim Indibo Cohennel, akivel vigasztaló imákat mondhatott el.

Eli Cohen holttestét ismeretlen helyre temették és számos közbenjárás ellenére eddig nem derült ki, hol nyugszik. A család mind a mai napig sikertelenül próbálta elérni, hogy a maradványait Izraelbe hozzák. Eli Cohen nevét számos izraeli utca, iskola, park, zsinagóga és a Golán fennsíkon fekvő Eliad település is őrzi.

Dan Diamant

Megszakítás