A chanukai történetből ismert Hasmóneus-dinasztia korában, a második Szentély fennállásakor épített palota romjait mentették meg az izraeli hatóságok Jerikótól nyugatra.

A chanukai szabadságharc után az ország vezetését magukhoz ragadó hasmóneusok 2100 évvel ezelőtt emelték télen használt palotájukat a meleg éghajlatú Júdeai-sivatagban, a vízben bővelkedő Jerikó mellett. A palota a későbbiekben újabb épületekkel, úszómedencékkel, díszkertekkel és fűtött fürdőházzal egészült ki. A palota mintegy kétezer évvel ezelőtt, egy jelentős földrengés során dőlt romba. Ezt követően Heródes király épített magának díszes lakhelyet a közelben.

A Náchál Prát (Vádi Kelt) folyóvölgy kijáratánál fekvő épületegyüttes területét a közelben lakó arabok mezőgazdasági és építési területként kezdték hasznosítani, és e tevékenység a leletek megsemmisülésével fenyegetett. A helyszínen talált építőanyagot és munkagépeket elkobozta a területet felügyelő Polgári Közigazgatási Hatóság régészeti egysége, a gyanúsított személyeket pedig Máále Ádumimban hallgatta ki a rendőrség.

Legutóbb májusban történt nagyobb pusztítás a környéken, amikor egy mezőgazdasági munkát végző traktor okozott jelentős kárt egy kétezer évnél idősebb zsidó sírbarlangban. A feliratok alapján a barlang a Hasmóneus-diansztia három nemzedékének csontjait rejtette. A maradványokat a közeli Kfár Ádumim temetőjében helyezték ismét nyugalomra, több száz ember részvétele mellett. Ráchel Háchlili, a Haifai Egyetem professzora elmondta, hogy a Jerikó mellett megbolygatott nekropolisz a második Szentély korának legnagyobb zsidó temetője volt, melynek további kutatását jelentősen megnehezíti a rongálás.

“A Júdea és Somron területén található történelmi helyszíneket meg kell óvnunk. A Polgári Közigazgatási Hatóság régészeti egysége mindent megtesz, hogy megóvja és fejlessze a lelőhelyeket” – jelentette ki Chánánjá Hizmi vezető archeológus.

“Sajnálatos módon a palesztinok rendszeresen rongálják a régészeti leleteket és lelőhelyeket, melyek nagy része a zsidó nép szentföldi történelméről tanúskodik. Hatóságunk minden lehetséges eszközzel küzd azért, hogy megakadályozza a Júdea és Somron területén található régészeti lelőhelyeken végzett illegális építkezéseket” – mondta Márko Ben Sábát, a Polgári Közigazgatási Hatóság igazgatója.

zsido.com

 

Forrás: unitedwithisrael