Nemrégiben több száz résztvevő jelenlétében került sor egy különös temetésre az izraeli Kfár Ádumimban. Az eltemetett maradványok a második jeruzsálemi Szentély korából származtak, egy Jerikó mellett található sírbarlangból, melyet arab sírrongálók szentségtelenítettek meg.

A barlangot nem sokkal peszách előtt fedezte fel az ősi város, Jerikó mellett fekvő Hasmóneus-palotákban kiránduló emberek egy csoportja. A barlang véletlenül került napvilágra, miután egy illegális mezőgazdasági munkálatokat végző traktorral a város arab lakói földmunkákat végeztek a körzetében.

A barlangban található kisebb sírbarlangok erősen megrongálódtak, és százával kerültek a felszínre emberi csontok és csonttöredékek, melyek a frissen megbolygatott talajon szanaszét szóródtak. A helyi arabok azt is elmondták, hogy a bent talált koporsókat összetörték.

A barlangrendszer a második Szentély idejének legnagyobb temetkezési helye volt. Több tucat sírbarlangban sírok százait találták meg, helyenként az elhunytak neve is olvasható egy-egy feliraton.

Sírbarlangok

A szétszórt csontokat a Regávim nevű szervezet kezdeményezésére gyűjtötték össze több állami szerv közreműködésével, majd szállították azokat új nyughelyükre. A kivitelezésben a Polgári Közigazgatás, a Vallási Ügyek Minisztériuma és a Binjámin Megyei Regionális Tanács illetékesei is részt vettek, valamint régészek és egyéb szakemberek. A temetésen Kfár Ádumim lakosai, rabbik, a Polgári Közigazgatás képviselői és közszereplők is megjelentek.

Temetés

A Regávim elnöke, Meir Deutsch állásfoglalásában elmondta: „Ez a végső tiszteletadás nemcsak atyáinknak szól, hanem örökségünknek és történelmünknek is, melyet a Palesztin Hatóság Jerikóban továbbá egész Jehuda és Somron területén – a Biblia és a zsidó kultúra bölcsőjének földjén -, és még több ezer más régészeti helyszínen két lábbal tipor, és megsemmisíti az emlékeit. A Polgári Közigazgatás szerencsére gyorsan válaszolt a kérvényünkre, és professzionális módon cselekedett, hogy megadhassuk a megfelelő végtisztességet atyáink emlékezetének. Izrael Állama nem fogadhatja el ezt a barbár viselkedést, és mindenképpen széleskörű választ kell adnia ebben az ügyben” – tette hozzá.

Szétszórt csontok

zsido.com

Forrás: JPress