Az Izraeli Nemzeti Könyvtár értékes kinccsel gazdagodott a múlt hónapban.  Megható ünnepség keretében fogadták az etióp zsidó közösség által használt ősi Bibliát, melyet hagyományosan Oreit-nek neveznek.

A szent könyv a héber Biblia geez nyelvű fordítása, és több száz évvel ezelőtt készült. Az etióp rabbik, a keszek által használt szentírás Etiópia legészakibb régiójából, Tigréből származik. A kézzel írt könyv tartalmazza Mózes öt könyvét, valamint Jehosua, a Bírák és Rút könyvét. Geez elnevése, az Oreit minden bizonnyal az arámi orájtá szóból ered, melynek jelentése: tanítás, és a Tórát is így nevezik. Az Oreit az etióp közösség vallásos irodalma, a Mátszáháf Kádos legfontosabb kötete, ez a vallási szokások és az ünnepek elsődleges forrása.

Miután szinte a teljes etióp zsidó közösség áttelepült Izraelbe, a keszek úgy döntöttek, hogy az Oreitnek Jeruzsálemben van a helye. A becses kötetet a jeruzsálemi Nemzeti Könyvtárban őrzik ezentúl.

_0042_400

A könyvet korábban a vezető kesz hagyományozta utódjára évszázadokon keresztül. Az Oreit jó állapota és egyáltalán, puszta fennmaradása egy kisebbfajta csodával ér fel, mert az etióp zsidókat gyakran érte üldöztetés, és a közösség számtalanszor kényszerült elhagyni korábbi lakóhelyét. Az etióp alija első hulláma során a kivándorlók magukkal vitték az Oreit-et hosszú, Szudánon át vezető vándorlásukon. A karavánt többször megtámadták rablóbandák, de a könyv mindig sértetlen maradt.

A Nemzeti Könyvtár szakemberei jelenleg felmérik a kötet állapotát és elvégzik a szükséges restaurációs munkákat. Ezt követően a könyvet megtekinthetik az érdeklődök is.

_1_1500

„Nem kétséges, hogy ez a különleges és rendkívül ritka kézirat jelentős mértékben hozzájárul a különböző zsidó közösségek vallási és kulturális örökségének dokumentálásához. A könyvön állagmegóvást végzünk, majd lapjait beszkenneljük és publikáljuk az interneten. Így elérhetővé válik mind az etióp közösség, mind az érdeklődők számára, nemzedékeken keresztül” – mondta Dr. Joel Finkelman a könyvtár judaika részlegének kurátora.

Forrás: The National Library of Israel

Megszakítás