A purimi programsorozatot már napokkal az ünnep előtt megkezdték az EMIH-nél. Elsőként az Eleven parkban, Magyarország legnagyobb fedett játszóterén ünnepeltek a jelmezbe öl­tözött gyerekek. Ezen a napon – nagyvonalú támogatók jóvoltából – órákon keresztül csak a purimozó gyerekek vehették birtokba a hatalmas játszóházat, ahol kóser finomságokkal, bábszínházzal és még megannyi izgalmas programmal egészítették ki a lehetőségeket a szervezők. Nem csoda, hogy ez volt az idei év egyik legnagyobb purimi-bulija: 400-an ünnepeltek együtt az Eleven parkban!

A szerdán beköszöntő ünnepen a közösség apraja-nagyja a Kazinczy utcai Teslában gyűlt össze, ahol az 1%-os felajánlásokkal rögtön az adakozás micváját is lehetett gyakorolni. Az éjszakába nyúló rendezvényen megfelelő mennyiségű ital, bűvészshow, zsidó zene és az ünnepi lakomával megrakott asztalok segítették a jó hangulatot, de természetesen nem maradhatott el Eszter könyvének felolvasása sem.

Ezalatt Debrecenben a szokatlanul hideg estéhez illően oroszos purimi mulatság – helyesebben szólva Purimski Party – zajlott a helyi Chábád-küldöttek szervezésében. A városban tanuló izraeli diákok és a helyi közösség tagjai egyaránt nagyon élvezték az ünnepet – amihez stílszerűen vodkával koccintottak.

Miskolc és Bodrogkeresztúr ismét közösen ünnepelt: purim előestéjén a miskolci Chábád látta vendégül az ünnepelni vágyókat. Rengetegen érkeztek jelmezbe öltözve, kicsik és nagyok egyaránt élvezték a klezmer zenével kísért ünnepi estet. Másnap a miskolci „küldöttség” látogatott Bodrogkeresztúrba, hogy az ünnep napján is eleget tegyenek a megila meghallgatásáról szóló előírásnak, valamint a purimi lakomának.

Budapesten az ünnep napján számos vidám programból válogathattak az ünnepelni vágyók. Természetesen minden zsinagógában meg lehetett hallgatni Eszter könyvének felolvasását. A Bét Menáchem Gyermekoktatási központban a tanítás végeztével purimi karnevál vette kezdetét, középpontban egy hatalmas ugrálóvárral, amit a gyerekek óriási örömmel vettek birtokba. Ezután purimi lakomára várták a szülőket és a gyerekeket. Eközben a Keren Or központ és az Óbudai zsinagóga is nyitott kapukkal és fantasztikus ünnepi lakomával várta a közösségek tagjait. 

 

Megszakítás