Óriási szijum ünnepség volt az ősi Szultán-fürdőben

Hétfő este, támuz 12-én a lubavicsi haszidok hatalmas összejövetel keretében ünnepeltek Jeruzsálemben, miután véget ért Rámbám 40. áttanulmányozásának ciklusa is.

A szokást, hogy egy év alatt az egész Rámbámot naponta áttanulmányozzák még a mozgalom vezetője, MenáchemMendel Schneerson (1902–1994) lubavicsi rebbe honosította meg 40 évvel ezelőtt. A szokást azóta széles körben elfogadták, s Rámbám három fejezetének napi áttanulmányozása sok másik haszid közösség napi rutinjába is bekerült.

A szijumon számos prominens rabbi is részt vett, többek között a Zvhiller rebbe, a bojani, a pinski, a karlini, a modzici és a szadigorai rebbék, illetve Jeruzsálem városának főrabbija, Ráv Slomó Amar, valamint több közéleti vezető is. A záróünnepséget a bné bráki JicchákEizik Landa rabbi tartotta, aki felmenői hagyományait követte; nagyapja a 2019-ben elhunyt, ismert Ráv MoseLanda, a sokak által „rabbik rabbijaként” emlegetett háláchá tekintély volt, aki korábban szintén vezetett Rámbám-szijumot.

A felszólaló rabbik hosszasan beszéltek a Lubavicsi Rebbe kezdeményezésének fontosságáról és arra bíztatták a Chábád vezetőit, hogy indítsák el minél hamarabb és minél több közösségben a Rámbám-tanulmányozást, hiszen, aki Rámbámot tanul, az közelebb kerül az Örökkévalóhoz, az igazi Isten-félelemhez, ezért a Rámbámnak része kell lennie a jesivák és kolelek tantervének.

A jeruzsálemi Sion-hegyén, az ősi vízgyűjtőnél (BrechátháSzultán) tartott ünnepséget bemutató videót ide kattintva lehet megtekinteni.

Cseh Viktor

Forrás: www.vinnews.com

  • Küldés emailben