Az izraeli Gidon Lev 1935-ben született az egykori Csehszlovákiában, 6 éves korában a theresienstadti koncentrációs táborba került, ahol 1945-ig raboskodott. Az oda küldött 150 ezer gyermek közül majdnem mindenkit Auschwitzban, Treblinkában és másutt gyilkoltak meg, csak kilencvenketten, köztük Lev maradtak életben.

 

Gidon & Julie (@thetrueadventures) Official TikTok | Watch Gidon & Julie’s Newest TikTok Videos

Gidon & Julie (@thetrueadventures) on TikTok | 5.9M Likes. 362.3K Fans. ✡️ Holocaust Survivor & Rascal Wrote a 📚 w my 💖 Julie More About Me 🔗⏬️

 

 

Miután huszonhat családtagját elvesztette a holokausztban, 1959-ben Izraelben telepedett le, harcolt a hatnapos háborúban is. Kétszer nősült, hat gyermeke és tizennégy unokája van. Nemcsak a nácik által rázúdított szörnyűségeket, de a rákot is legyőzte, méghozzá kétszer. Gidon Lev a csapások ellenére sem veszítette el az optimizmusát – derül ki tabletmag.com-on közölt portréból.

„Mindig is ragaszkodtam az élethez”

– hangsúlyozza.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Gidon Lev regisztrált a TikTokra, ahol a #tiktokgrandpa becenevet kapta. A közösségi médiában nem csak az antiszemita toposzok ellen lép fel, de az oltásellenes mozgalmakról is megosztja a véleményét.

 

Gidon & Julie on TikTok

3.1K Likes, 79 Comments. TikTok video from Gidon & Julie (@thetrueadventures): “#holocausteducation #fyp #holocaustsurvivor #learnontiktok #tiktokgrandpa”. Gidon sharing his story with 8th graders in California. | #holocausteducation #never again #Zoom 😋. Unstoppable.

Az utóbbi időben az ukrajnai háborúval is foglalkozik, próbálja megnyugtatni a követőit: ha valaki tudja, hogy a dolgok jobbra tudnak fordulni, az ő. Nem csak videókat tesz közzé, de időnként élőben is lehet kérdezni. Még az olyan kérdésekre is szívesen válaszol, mint a „találkoztál Anne Frankkal?”, „láttad Hitlert?”, „voltál gázkamrában?”, „hol van a számozott tetoválásod?”. Úgy véli ezekre a kérdésekre is válaszolni kell, mert ezzel is világossá teheti, mi történt a holokauszt idején.

„El akarom mesélni a fiataloknak, milyen volt a háború alatti mindennapos küzdelem” –

mondja Lev, hozzátéve, hogy személyes története sokkal jobban átélhető a fiatalok számára, mint a történelemórák, és reményt adhat nekik a jövőre nézve.

 

Gidon Lev a TikTokon küzd a népbutítás ellen

Olyan videókat tesz közzé, amelyek célja az antiszemitizmus elleni küzdelem.