Négyemeletes, közel 1800 négyzetméteren elterülő zsinagógát adtak át Rio de Janeiróban.

Csaknem 1200 fő részvételével avatták fel a tengerparti brazil város egy régi zsinagógájának helyén megépült modern épületet, melyet – a projekt nagy részét finanszírozó – Edmond Safra brazil zsidó milliárdosról neveztek el.

Az 1800 négyzetméteres alapterületű épület helyén korábban fennálló zsinagógát 25 évvel ezelőtt emelték; a helyi gyülekezetet alkotó közel 1000 család pedig többnyire Szíriából és Libanonból származó szefárd gyökerekkel rendelkezik.

A megújult intézmény homlokzatához használt fehér köveket egyenesen Jeruzsálemből szállították a helyszínre a, melyben mikvék, közösségi terek, osztálytermek és egy bét midrás, valamint kialakított pihenőrész is helyet kapott – írta a Times of Israel.

ipanema

Jelenleg Rio de Janeiro városát lakó zsidó közösség létszáma 35 000-40 000 közé tehető. A második legnagyobb brazil város szomszédságában fekvő előkelő negyedek tavaly már bekerültek a hírekbe hasonló okokból: Ipanema és Copacabana zsidó lakói számára új eruv-ot alakítottak ki, melynek köszönhetően könnyebben tarthatják meg a Sábát törvényeit.

zsido.com

Képek forrása: timesofisrael.com

Megszakítás