Újabb győzelmet könyvelhetnek el a New York állambeli Hampton zsidó lakói a szombati „kerítés”, az éruv ügyében. A szövetségi bíró döntése szerint fel lehet szerelni a telefonpóznákra a vallási okokból szükséges „lechiket”, vagyis határjelölőket.

Nem érti a fenti mondatot? Ezzel sokan vannak így, hiszen egy bonyolult vallási és jogi kérdésről van szó. Péntek estétől szombat estéig a zsidók számára vallási előírás a pihenés, melyet számos szabály biztosít számukra, így például az, hogy nem szabad semmit magánterületről közterületre vinni. Ezt a nehézséget az un. „éruv kerítés” hidalja át, ami a közterületeket magánterületekké minősíti, mivel minden körülkerített terület magánterületnek számít, még akkor is, ha sokan járnak ott.  Magyarországon is sok városban volt éruv a II. világháború előtt.

A legelterjedtebb megoldás napjainkban, hogy a telefonpóznákat használják éruv céljára. A mostani döntés is erről szól, melynek értelmében Southampton önkormányzata hozzájárult az éruv kijelöléséhez szükséges határjelölők, a lechik kihelyezéséhez.

A mostani döntéssel az érintett három hamptoni önkormányzatból kettő, Westhampton és Southampton már áldását adta az éruv elkészítéséhez, így most már csak Quogue-nek kell jóváhagynia azt. Az éruv vitában az önkormányzatokkal szemben az East End Éruv Association nevű, ortodox zsidókat tömörítő szervezet áll, amelynek képviselője, Robert Sugarman azt nyilatkozta, hogy nagyon várja Quogue hasonló értelmű döntését.

Az éruv megépítéséhez szükséges még az érintett társaságok engedélye is. A Verizon New York és a Long Island Lighting Company, a kérdéses póznák tulajdonosai, eddig azért zárkóztak el az engedély kiadásától, mert azt a városok ellenezték.