Egy sor ezzel ellentétes nyilatkozat után, a telekommunikációs cég vezetője személyesen biztosította Izrael miniszterelnökét arról, hogy vállalata sosem hirdetne bojkottot a zsidó állammal szemben.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, komoly feszültség alakult ki a francia Orange és Izrael vezetősége között Stephane Richard Kairóban tett kijelentése miatt, mely szerint cégével hajlandó lenne kivonulni Izraelből az arab partnerek kedvezve – amennyiben nem kötnék szerződéses keretek a zsidó államhoz.

A kijelentés és a később megjelent nyilatkozatok tisztázása végett Benjámin Netanjahu meghívta a vállalat vezetőjét Izraelbe, akinek látogatásakor hangsúlyozta: csakis előfeltételek nélkül, közvetlen tárgyalásokon keresztül érhető el béke – ami a palesztin szomszédjaikkal folytatott tárgyalásoknál is meghatározó elv. „A békét nem lehet elérni bojkottok vagy azokkal történő fenyegetések által” – szögezte le a miniszterelnök.

Richard válaszában kijelentette, hogy nem kívánnak csatlakozni a BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) nevű Izrael-ellenes kampányhoz.

„A cégünk küldetése összekötni az embereket. Ezzel épp ellentétes lenne csatlakozni bármilyen bojkotthoz vagy politikai vitához” – mondta a vállalati vezető. „A cselekedeteinket nem politikai célkitűzésekre alapozzuk, hanem gazdasági és üzleti célokhoz igazítjuk. Ezért nevetséges azt gondolni, hogy az Izraelhez kötődő üzleti terveink bármilyen módon politikai nyomások eredményei volnának” – idézte a cég vezetőjét a Jerusalem Post.

Az ügy kapcsán egy kormánytag úgy nyilatkozott, hogy a BDS kampánnyal csak kis sikereket tudtak elérni az üzleti világban, és az nincs hatással az izraeli gazdaságra.

Munkatársunktól

 

Kép forrása: jpost.com

Megszakítás