Laurent Fabius külügyminiszter bejelentette, hogy a francia állam nem támogatja az Orange nevű telekommunikációs óriáscég által tervezett Izrael ellenes bojkottot.

„Habár az Orange-csoport elnökének hatásköre meghatározni a cég kereskedelmi stratégiáját, Franciaország határozottan ellenzi az Izrael-ellenes bojkottot” – mondta Laurent Fabius, francia külügyminiszter pénteken.

Fabius bejelentésére azt követően került sor, hogy a cég – mely kis részben a francia állam tulajdonában is áll – bejelentette, hogy kész felszámolni jelenlétét Izraelben, valamint együttműködését az izraeli Partner Communications nevű céggel.

A francia vállalat ugyan kereskedelmi indokokra hivatkozott a döntés bejelentésekor, sokan összefüggést találnak a cég vezetőjének Kairóban tett kijelentésével, mely szerint az Orange véget vetne jelenlétének Izraelben, ha nem lenne szerződéses keretek között hozzá kötve izraeli partneréhez – írta a JTA.

„Tudom, hogy ez érzékeny téma itt Egyiptomban, de nem csak Egyiptomban. Mi minden arab államban szeretnénk a megbízható partnerek között szerepelni” – mondta korábban Stephane Richard, a vállalat vezetője.

A Jerusalem Online szerint Stephane Richard kijelentéseit súlyos kritikával fogadták Izraelben. Vasárnap Benjámin Netanjahu miniszterelnök arra utasította országa nagykövetét, hogy ne fogadja el az óriáscég vezetőjének meghívását arra a találkozóra, amely során Richard a kijelentését Párizsban szerette volna megmagyarázni – helyette tudomására hozták, hogy Izraelben bármikor lehetősége van magyarázatot adni a történtekre.

„Sértő kijelentései, bocsánatkérései, homályos és kitérő fogalmazása továbbra is nagy károkat okoznak az Orange-nak Izraelben, és megbántották az ország lakosait” – nyilatkozott az izraeli partner, hozzátéve, hogy hozzájuk egyelőre nem érkezett hivatalos megkeresés a cég vezetőjének részéről.

 

Kép forrása: jewishjournal.com

Megszakítás