Ősi zsidó bölcsességgel az online párkeresés jobbá tételéért. Három ötlet a népszerű társkereső applikációk és internetes oldalak felhasználóinak az aish.com oldalról.

A technológia életünk minden területére beszivárgott. Nem csoda, ha a romantikus kapcsolatok alakítása és kapcsolatépítés közben is felbukkan. Az ősi zsidó bölcsesség azonban az online párkeresés területén éppúgy megállja a helyét, mint egykor a kútnál vagy a házasságközvetítő által összeboronált házasságok esetén.

A Tóra keretet ad ahhoz, hogy az ember hol és hogyan keresse a szerelmet. Az emberi kapcsolatokat szent kötelezettségek veszik körül. Fel kell ismerni, hogy minden egyes ember Isten képére teremtetett, így az ember képessé válik arra, hogy nagyobb tisztelettel, méltósággal és lelkesedéssel kezeljen másokat és önmagát is.

Ne hasonlítsd a saját élményeidet másokéhoz

A szerelem és az intimitás az emberi tapasztalás egyik leginkább összetett és legtöbb kihívást rejtegető eleme. Elvárásainkat, a szeretet adásának és elfogadásának képességét és számtalan, ehhez kapcsolódó dolgot korai gyermekkori élményeink és szüleink kapcsolatának általunk megélt változata éppúgy befolyásolja, mint például korábbi kapcsolataink alakulása. A kapcsolat megtalálásának és fenntartásának útja egyéni, ezért az összehasonlítással éppen ellenkező hatást érhetünk el, mint szeretnénk. Az irigykedés biztosa nem segít! Ha az ember elfogadja a Tórának azt a bölcsességét, hogy viszonyait ne az irigység vezesse, akkor ismét képes lesz saját, egyéni útjára és előrehaladására fókuszálni. Érdemes feltenni a következő kérdéseket: mik a saját, különleges igényeim és mi az, ami kihívást jelent a számomra? Hogyan változtam az elmúlt évek során, mit tanultam a korábbi romantikus vagy más kapcsolataimból? Mit jelent számomra a siker ebben a témában rövid- és hosszútávon? Mit kell tennem ahhoz, hogy igazán magamat tudjam adni, nyitottan egy új kapcsolatra? Minél inkább tisztában van az ember az ezekre adott válaszával, annál boldogabb lehet a későbbiekben.

Mutasd be magad pontosan és vállald őszintén az elvárásaidat

Mindenkinek megvannak a bizonytalan pontjai és természetes, hogy az ember a lehető legjobb képet szeretné magáról festeni az online térben is. A Tóra azonban arra tanít, hogy ne próbáljuk ordas hazugságokkal vagy az igazság elferdítésével többnek vagy mutatni magunkat. Aki teljes őszinteséggel mutatja be magát, beleértve a hiányosságait is, az a magabiztosság magasabb fokára léphet. Ha az ember jól érzi magát a bőrében és jóban van saját magával, csak akkor képes biztonsággal belevágni a remélt új kapcsolatba. Az életben mindig vannak váratlan helyzetek és a hosszú távra ható érzelmi kihívásokkal akár egy egész életen át küzdünk, de őszintén szembe kell nézünk ezekkel, mielőtt összekötjük az életünket valakivel.

Állapítsd meg saját határaidat és tartsd tiszteletben másokét

Erre biztat a Tóra is: vetés vagy aratás közben a földműves mindig maradjon a saját telkén, ne lépje át a határokat. Az online párkeresés, illetve a valós találkozás során egyaránt fontos, hogy világos határokat szabjunk, azokat érthetően kommunikáljuk a leendő partner felé, illetve tiszteljük az általa felvázolt határokat. A közös határok meghúzása segít az elvárások helyes mederbe terelésében, így könnyebb megtalálni a lehető legoptimálisabb kapcsolatot. Mások fizikai határait semmilyen körülmények közt nem szabad átlépni és elengedhetetlenül fontos saját fizikai határaink világos meghatározása és tiszteletben tartása is a tartós és tiszteletteljes kapcsolat megalapozása érdekében.

 

Megszakítás