A szombati szabályok között kiemelt helyet foglal el a közterületen való cipekedés tilalma. Izrael szinte minden településen és számos európai és amerikai nagyváros zsidó negyedei körül azonban olyan szimbolikus kerítést, éruvot emeltek, mely mégis lehetővé teszi, hogy olyan tárgyakat tartson magánál az ember közterületen, melyek használata nem tiltott. A Lubavicsi Rebbe véleményét az éruv kérdésében az Anash írása taglalja.

Amikor Yankel Krantz rabbi a Chábád-mozgalom küldöttjeként megkezdte a munkáját Detroitban, a város rabbitanácsa éppen az éruv felállításának kérdéséről tárgyalt. Mielőtt ő maga is véleményt nyilvánított volna az ügyben, megkérdezte a Rebbét, hogy mit tanácsol.

„Ellenezd az éruv megépítését, mert az a szombati szabályok betartásának elhagyását eredményezi. Igaz, hogy a múltban a nagyvárosok körül volt éruv, de azok más idők voltak. Az emberek nem utaztak annyit s ezért nem volt ok az aggodalomra. Manapság azonban, amikor az emberek folyton utazgatnak, előfordulhat, hogy valaki, aki olyan helyen él, ahol van éruv, de egy szombatot olyan helyen tölt, ahol nincs, megszokásából ott is cipelni fog szombaton” – jött a válasz New Yorkból.

A Rebbe ezután kitért arra a felvetésre is, hogy mindezek ellenére mégis érdemes éruvot készíteni, méghozzá azok érdekében, akik nem törődnek a tilalommal és mindig cipelnek szombaton, hiszen így majd az éruvnak köszönhetően nem vétkeznek. Erre azt ajánlotta, hogy titokban állítsák fel az éruvot, mert így mindenki jól jár:

aki mindenképpen cipel szombaton, az mentesül a vétek alól, aki pedig odafigyel erre az előírásra, az nem szokik hozzá a szombati cipeléshez.

„Amikor Manhattanben került napirendre az éruv kérdése, ez utóbbi vélemény is elhangzott” – fűzte hozzá Krantz rabbi. Azonban arról, hogy végül elfogadták-e, nem nyilatkozom…

 

Megszakítás