Miért nem ehetünk meg bármit, amit megkívánunk? A kóserság spirituális hátteréről szól az aish.com írása.

A kóserság, héberül a kásrut – כשרות – parancsolatai bonyolult szabályrendszert képeznek. A tiltások, megszorítások, szigorítások sokak számára nagy kihívást jelenthetnek.

Miért nem ehetünk meg bármit, amit megkívánunk?

A kabalisták, vagyis a zsidó misztika tudói és művelői azt tanítják, hogy minden egyes parancsolat Isten tiszta akarata és felül áll az emberi megértés és felfogás képességén. Emellett minden micvának vannak kinyilvánított és rejtett okai is. Mi lehet a kóserság törvényeinek az oka? Elképzelhető, hogy csupán arra valók, hogy Isten lemérje vele a lojalitásunkat? Vagy talán ahhoz az elterjedt nézethez van köze, hogy a kóser táplálkozás egyben egészségesebb életmódot jelent?

Az ember hajlamos megfeledkezni arról, hogy a valóság nem az ő saját életével kezdődik és nemcsak az létezik, ami majd lesz, hanem az is, ami már megtörtént. Ilyen módon esetleg az a tény is kikerülhet a figyelem középpontjából, hogy létezik egy magasabb, spirituális realitás, mely megelőzi a fizikai valóság kezdetét és egyben feljebbvaló is nála. Ez a realitás, ez a mélyebb bölcsesség végtelenségében áthatja a saját világunkat, mivel ez a hatalom hozta létre magát a világot. Ez a bölcsesség megtalálható a Tórában leírt eseményekben csakúgy, mint a benne foglalt parancsolatokban.

Sokan azt gondolhatják, hogy a kizárólag kóser élelmiszerekkel való táplálkozás parancsolatát egy nagy bölcs dolgozta ki, hogy egészségesebbé tegye az ember az életét. A disznózsír és pacal fogyasztása elvégre nem igazán tesz jót a koleszterinszintnek. Azonban amíg való igaz, hogy egyes kóser állatok fogyasztása egészségesebb lehet, és hogy a kóser állatok nem ragadozók, hanem növényevők, nem ez a valódi oka annak, hogy a Tóra parancsolatai tartalmazzák a kóserság törvényeit. Ezek a tények a kóserság következményei.

Mit jelent ez?

Nem az állatok egészségtelen mivolta teszi őket nem-kóserrá. A valódi ok az, hogy egy magasabb valóságban, mely már a mi világunk előtt is létezett,

Isten úgy döntött, hogy ezek a leendő (majd megteremtendő) élőlények alkalmatlanok lesznek emberi fogyasztásra.

Ez az isteni döntés okozza azt, hogy ezek az állatok egészségtelenként manifesztálódnak a fizikai világban!

Ez azt jelenti, hogy a tengeri élőlények, melyek a tenger fenekén élnek és a legrosszabb dolgokat fogyasztják vagy a disznók, melyek a sárban henteregnek annak az isteni akaratnak a melléktermékeként viselkednek úgy, ahogy, amelyik úgy döntött, hogy ezek az állatok nem lesznek kóserek. Ez a valódi oka annak, hogy egyes állatok mind spirituálisan, mind pedig fizikailag a tisztátalanság állapotában léteznek.

A spirituális realitás ezen alapvetése mindenben, még fizikai világunk legapróbb mozzanataiban is megtalálható. A szülők azért szeretik ösztönösen a gyermekeiket, mert az Örökkévaló szereti a gyermekeit. Miért kell a magnak hosszú ideig a földben pihennie, készülődnie, miért kell a földnek ellátnia és táplálnia a magot és a növényt, míg akkorára nem nő, hogy már fa lesz belőle és ő maga is gyümölcsöt terem, benne újabb magokkal? Miért kell a magzatnak hosszú időn át az anyaméhben készülődnie, miért kell az anya testének ellátnia és táplálnia, míg meg nem születik és tovább, míg maga is felnőtté nem lesz, aki újabb utódokat nemz? Azért, mert a megértés hímnemű spirituális aspektusát, melyet a kabala chochmának nevez hosszasan kell a megértés női, binának nevezett aspektusának táplálnia és érlelnie annak érdekében, hogy végül megszülethessenek belőlük az olyasfajta érzelmek, mint például a szeretet, a szerelem vagy az istenfélelem.

Érdemes tehát mérlegelni, hogy az ember honnan rendel valamit vacsorára. Mindig fontos észben tartani, hogy a kóserság törvényeinek spirituális okai vannak, melyek az emberi értelmen felül állnak. Azáltal, hogy kizárólag kósert eszünk, nem fosztjuk meg magunkat semmitől, bár kevesebb fajta állatból választhatunk. Azok a dolgok, melyeket a kóserság szabályai tiltanak, más spirituális szinten vannak és nem alkalmasak egy zsidó ember testének és lelkének a táplálására.

Jó hír azonban, hogy a Sóletfesztiválon kizárólag kóser ételeket kóstolhat, mégpedig négy különböző receptúrájú sóletet: hazait, líbiait, vegánt és izraelit, ráadásul ezek egyikét meg is nyerheti! Augusztus 28-án, a már hagyományosnak számító Sóletfesztivállal indul el az EMIH rendezvénysorozata a Zsinagógák Hete, amelyen egészen szeptember 7-ig változatos zenei és kulturális programokkal várják az érdeklődőket Budapesten és vidéki helyszíneken.