Különleges biztonsági intézkedések mellett második ciklusa első külföldi útján szerdán dél előtt nem sokkal Izraelbe érkezett Barack Obama, aki elnökként először jár a zsidó államban. A megbeszéléseken várhatóan szó lesz a közel-keleti békefolyamatról, a szíriai polgárháborúról és az iráni atomprogram ügyéről is.

Amerikai tisztviselők ugyanakkor próbálták mérsékelni a várakozásokat a 2010 óta befagyott palesztin-izraeli békefolyamat esetében, és jelezték, hogy Obama nem átfogó béketervvel érkezik. Elemzők ugyanakkor biztosra veszik, hogy az elnök legalábbis megágyaz majd egy kétállami elképzelésnek.

Netanjahu az új izraeli kormány beiktatásakor hétfőn történelmi kompromisszumot ígért a palesztinoknak, de a megegyezést hátráltatja majd, hogy a telepbővítéseket támogató pártok is helyet kaptak a kabinetben.

Obama a tervek szerint szerdán délben landol a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren, majd megtekinti a többek között az Egyesült Államok által is finanszírozott Vaskupola rakétavédelmi rendszert.

Az amerikai elnök a háromnapos látogatás alatt találkozik majd Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is. John Kerry amerikai külügyminiszter már korábban Izraelbe érkezett, hogy előkészítse az elnök látogatását.

Obama és Netanjahu között feltűnően hűvös volt a viszony az amerikai elnök első ciklusa alatt, és a BBC szerint egy közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy az izraelieknek csak a tizede van kedvező véleménnyel az amerikai elnökről.

Már kedden palesztin tüntetők tiltakoztak Obama érkezése ellen Ramallahban és Betlehemben, cipőkkel dobálták meg Obama képét, és autóval hajtottak át a képmásain. A BBC tudósítói szerint a tüntetők mérgesek, amiért Obama ennyi idő alatt nem tett semmit a békefolyamat valódi beindításáért.

Jeruzsálemben viszont izraeli tüntetők követelték Jonathan Pollard szabadon engedését Obamától. A férfit még 1987-ben börtönözték be, azzal a váddal, hogy Izraelnek kémkedett.

Obama a közel-keleti körútja következő állomásaként pénteken Jordániába utazik tovább.

Index.hu

Megszakítás