Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Amerikai vétó nélkül szavazta meg az ENSZ azt a határozatot, mely a Jehudában, Somronban, a Jordán-völgyében és Jeruzsálem 1967-ben felszabadított részein létesített zsidó települések és lakónegyedek felszámolására szólítja fel Izraelt. A határozat szerint még a Siratófal sem illeti meg a zsidó államot. A múltban az Egyesült Államok rendre megakadályozta az ilyen jellegű határozatok elfogadását. Mostani tartózkodásukat sokan a leköszönő Obama elnök búcsúajándékának tekintik Netánháju felé. “A leendő elnök, Donald Trump, az amerikai kongresszus és a különböző zsidó szervezetek együtt próbálták megakadályozni az Obama-kormány ezen lépését. Most legalább mindenki megérti, hogy mivel kellett megküzdenünk az elmúlt nyolc évben. Ez a lépés megmutatta a leköszönő amerikai kormány valódi arcát.” – mondta egy izraeli kormánytag.

Máále Ádumim

Náftáli Benet oktatásügyi miniszter szerint a határozat “az engedményeket és a visszavonulást támogató oslói békefolyamat következménye. Ez a határozat is ott végzi majd, mint a korábbiak: a történelem szemétdombján. Eljött a pillanat, amikor a visszavonulás politikáját a szuverenitás kiterjesztésének politikája váltja fel. Amilyen hamar csak lehet, annektálnunk kell Máále Ádumimot, a Jordán-völgyét, Ofrát és minden olyan területet, ahol zsidó települések állnak.”

Netánjáhu miniszterelnök szégyenletesnek nevezte az ENSZ lépését. “Emlékezzünk vissza, a legutóbbi elnök, aki felülről akarta az izraeli-arab konfliktus megoldását kierőszakolni, Jimmy Carter volt, aki különös ellenszenvvel viseltetett a zsidó állam iránt, és aki szerint a Hámász nem terrorszervezet.”

Válaszlépésként az izraeli miniszterelnök elrendelte, hogy állítsák le öt olyan ENSZ-intézmény anyagi támogatását, melyek a leginkább Izrael ellen dolgoznak, illetve törölte az ukrán miniszterelnök izraeli meghívását, mert Ukrajna is a határozat elfogadása mellett szavazott. A zsidó származású Voldymyr Groisman eddig kifejezetten baráti viszonyt ápolt Izraellel, ezért volt különösen meglepő országának állásfoglalása. Diplomáciai források szerint Joe Biden amerikai alelnök személyesen hívta fel Grosimant, és kérte a határozat támogatására.

Netánjáhu biztató üzenetet kapott a hamarosan hivatalba lép amerikai elnök stábjától: Trump elnökként mindent megtesz majd, hogy ehhez hasonló eset ne fordulhasson elő többet.

A parlamenti ellenzék legnépszerűbb politikusa, Jáir Lápid szerint a határozat “veszélyes, igazságtalan és elfogadhatatlan”. A baloldali Munkapárt képviselő is elítélték az ENSZ és Obama lépését, egyben Netánjáhut tették felelőssé a kialakult helyzetért, és felszólították a lemondásra. A Palesztin Autonómia, a Hámász, az Iszlám Dzsihád és a Merec párt üdvözölte a világszervezet döntését. Ez utóbbi erők egyetértése jól illeszkedik hanuka ünnepéhez: a makabeus felkelőknek nem csak a görög seregekkel kellett felvenniük a harcot, hanem a hozzájuk csatlakozó, hellenista zsidókkal is.

Obama és Carter

Ötödik hadoszlop

Letartóztatták az arab pártokat és a kommunistákat tömörítő Egyesült Lista képviselőjét, Bászál Gáttászt, miután mobiltelefonokat próbált becsempészni a börtönbe, fogvatartott terroristák számára. A készülékek mellett rejtjelezett üzenetek is voltak nála, melyeket szintén a börtönben ülő Hámász tagoknak címeztek. A képviselő elismerte a vádakat. Ezt követően törölték képviselői mentességét, és kihallgatásra vitték. Ávi Dichter, a Kneszet külügyi és védelmi bizottságának elnöke kijelentette: “Egy mobiltelefon a börtönben nem csupán kommunikációs eszköz, hanem terroristák kezébe kerülve fegyver is: ezzel utasítják a terepen lévő társaikat a támadások végrehajtására.” Joáv Kis képviselő hozzátette: “Bászál Gáttász támadást intézett a zsidó-arab kapcsolatok ellen, megszégyenítette a Kneszetet, és nevetségessé tette a mentelmi jogot, mely az izraeli demokrácia egyik fontos intézménye.”

Már többször volt rá példa, hogy az arab frakció tagjai börtönben ülő gyilkosoknál tettek látogatást, de ez az első eset, hogy bizonyítottan meg is szegték a börtönszabályzatot. A párt tagjai akkor is tiltakoztak, amikor az öböl menti arab államok terrorszervezetnek nyilvánították a Hezbollahot.

Gáttász korábban azzal hívta fel a figyelmet magára, hogy durván szidalmazta Simon Pereszt, amikor a volt államelnök állapota válságosra fordult, illetve többször tett látogatást akció közben megölt terroristák gyászoló családjainál, pártjának pedig húsz tagját tartóztatták le a közelmúltban pénzmosás és okirat-hamisítás miatt.

Gáttász a rendőrségen

Haszid party Tel-Avivban

Hatalmas haszid koncert zajlott Tel-Avivban, annak emlékére, hogy az első lubavicsi rebbe, Snéur Zálmán rabbi kiszabadult a cári börtönből. A 218 évvel ezelőtt történt eseményt a haszidizmus újévének is nevezik. A rendezvénynek az izraeli szekuláris kultúra központja, a Héjchál HáTárbut (a kultúra szentélye) Charles Bronfman auditóriuma adott otthont Tel-Aviv belvárosában. A fárbrengent (haszid összejövetelt) Jicchák Ginsburg rabbi vezette, aki a somroni hegyek között fekvő Jichárban működő Od Joszéf Cháj jesiva feje. “A rendezvény célja, hogy elhozzuk a Tóra és a haszidizmus fényét a sötétség szívébe” – mondta Dán Máránsz, a rendezvény szervezője.

Az ünnepség megtartását több baloldali csoport is ellenezte, mintegy 15 aktivistájuk az auditórium előtt demonstrált. “A tüntetőket behívtuk az épületbe. Mi is a békéért küzdünk, de ehhez először is a zsidó népen belül kell békét teremtenünk.” – mondta Máránsz.

Ünneplők a tel-avivi haszid összejövetelen

A koncert előtt Ginsburg rabbi is megszólította a demonstráció résztvevőit, és elmondta, hogy minden erejével arra törekszik, hogy hidakat építsen a zsidó nép különböző csoportjai között, legyenek azok vallásosak vagy világiak, jobb- vagy baloldaliak.  “Én abban hiszek, hogy minden egyes zsidónak különleges szerepe van abban, hogy a béke és igazság nevében és az egyetlen Istenbe vetett hit szellemében egységbe kovácsolja a világot.” – jelentette ki a rabbi.

Ünneplők a tel-avivi haszid összejövetelen