Volodymr Groysman nemcsak az első zsidó, de a legfiatalabb miniszterelnök is Ukrajna történelmében.

257 igen és 50 nem szavazattal miniszterelnöknek választották csütörtökön Volodymr Groysmant az ukrán parlamentben – adta hírül az Arutz Sheva. Az eddigi házelnök zsidó szülők gyermekeként az ukrán Vinnicja városában született, ahol 2006-ban polgármesterré választották.

A szavazás előtti beszédében Groysman azt mondta, készen áll, hogy megbirkózzon az országa előtt álló kihívásokkal. „Képes vagyok rá. Készen állok arra, hogy a nap 24 órájában dolgozzak” – mondta az ügyvédi diplomát szerzett politikus, aki szigorú gazdasági tervvel igyekszik javítani országa gazdasági helyzetén. Groysman szerint azonban nemcsak anyagi problémákkal küzd az IMF felé 17 milliárd dolláros adóssággal bíró országa.

„Ismerem az előttünk álló fenyegetéseket. Különösen szeretnék kiemelni ezek közül hármat: korrupció, nem hatékonyt kormányzás és populizmus. Ezek nem jelentenek kisebb fenyegetettséget a Kelet-Ukrajnában lévő ellenségnél” – hangsúlyozta beszédében.

Groysman kritikusai legtöbbször gyengének ítélt angol nyelvtudása, valamint a tradicionális házasság melletti kiállása miatt támadták. „A családi értékek alapvető fontosságúak. Az azonos neműek házassága elképzelhetetlen Ukrajnában” – hangsúlyozta az újonnan megválasztott miniszterelnök.

zsido.com

 

Kép forrása: Arutz Sheva