„Ő velem mondta a Smá Jiszroélt és elment…”

Idézte fel a soci admúr fia, Menáchem Mendel Moskowitz rabbi a meroni tragédia egy részletét, melyet ő csodával határos módon élt túl.

Egy megindító és könnyekkel teli találkozóra került sor a soci (Suceava, Szucsáva, Románia) rebbe fia, Menáchem Mendel Moskowitz rabbi és Náchmán Elchadad rabbi között, aki Joszef Chájim és Mose Mordecháj Elchadad zc”l, a múlt heti lág báomeri tragédia két igaz áldozatának apja.

A cfáti Azamra közösség vezetője, Moskowitz rabbi, amint újra járóképes lett a Hadassah Ein Kerem kórházból egyenesen Náchmán Elchadad rabbihoz utazott, hogy részvétét fejezze ki két fia elvesztéséért, és hogy elmondja, hogy Joszef Chájim fiával együtt töltötte az utolsó pillanatokat, s együtt mondták a Smá Jiszroélt. A káoszban Ráv Menáchem Mendel is a földre került, ahol a tömegek rajta is keresztültapostak, a fájdalomtól pedig eszméletét vesztette, és először az újráélesztési erőfeszítésekre sem reagált a szervezete, ezért a Hácálá őt holtnak nyilvánítva igyekezett a többi földön heverő embert újjáéleszteni. Azonban a soci rebbe fia a csodával határos módon visszanyerte az eszméletét, s gyorsan a cfáti Sieff kórházba, onnan pedig a jeruzsálemi Hadassah kórházba szállították.

Hétfőn Moskowitz rabbi ápolói kíséretében felkereste az Elchadad családot, hogy elmondja nekik Joszef Chájim utolsó pillanatait: „Joszef Chájim mellettem feküdt, s hallottam, hogy a Smá Jiszroélt suttogja, míg valaki más azt kiabálja, hogy apa rálépnek az orromra…” Az egymásra hanyatlott testek, miközben a tömeg taposta őket a Mizmor leTodát és a Smá Jiszroélt mondták, miközben megnyugvással, szeretettel fogadták el az Égi ítéletet.

„Harcoltam az életemért, és a fia által mondott Smá Jiszroél érdemében megmenekülhettem.” – zárta könnyes szemekkel a fájó visszaemlékezését Moskowitz rabbi.

A szívszaggató vallomás nagyon meghatotta a családot is, kinek legkisebbik fiuk szintén a tragédia helyszínén volt, s úgy menekülhetett meg, hogy két bátyja a lépcső felett álló rendőröknek felemelték öccsüket, másodpercekkel azelőtt, hogy őket a tömeg maga alá temette volna…

 

Báruch dáján háEmet! Az Áldozatok emlékéből fakadjon áldás!

A képen Menáchem Mendel Moskowitz rabbi és apja a soci rebbe látható.

Cseh Viktor

Forrás: www.vinnews.com

  • Küldés emailben