Habár az antiszemita támadások nyomán egyre nő az Izraelbe vándorlók száma, Antonio Tajani, az Európai Parlament alelnöke arra kérte a zsidó közösség tagjait, hogy maradjanak Európában.

A rabbik által a közelmúltban összehívott toulouse-i konferencián az Európai Parlament alelnöke, Antonio Tajani hangsúlyozta, hogy Európának szüksége van a zsidóságra, továbbá az oktatás átdolgozását sürgette annak érdekében, hogy a diákok már fiatalon megismerhessék a vallásszabadság lényegét – adta hírül az Ynetnews.

A magas rangú politikus úgy fogalmazott: „Európa zsidó gyökerekkel rendelkezik, és a zsidók fontos részét képezik a kontinens történelmének”. Hozzátette, hogy mint európai, a judaizmust és a kereszténységet egyaránt örökségének részeiként tekinti.

„Egyetlen zsidónak sem lenne szabad késztetést éreznie arra, hogy elhagyja Európát. És a mi felelősségünk tenni azért, hogy itt maradjanak – felhasználva minden rendelkezésünkre álló eszközt. Az európai zsidók részét képezik azon nemzetek családjának, amely elősegítette kontinensünk prosperitását. Nincs Európa zsidók nélkül” – mondta a politikus.

Tajani beszédében szót emelt a terrorizmus ellen; továbbá arról is beszélt, hogy jelenleg az Európai Unió online is igyekszik harcolni a közösségi hálón felbukkanó antiszemitizmussal szemben.

Az alelnök két francia zsidó iskolát is meglátogatott korábban, ahol elmondása szerint a hallgatók felhívták a figyelmét arra, mennyire fontos a vallásról szóló emberek közötti párbeszéd.

„A célunk olyan társadalmat kiépíteni, amelyben mindenki szabadon és biztonságban élhet. Az iskoláknak mindenféle szélsőséggel szemben harcolniuk kell, és én minden hatalmamban álló lépést meg fogok tenni annak érdekében, hogy az iskolákban a demokrácia alapelvei szerint élő embereket neveljenek” – adta ígéretül az Európai Parlament alelnöke.

Kép forrása: www.coopseurope.coop

Megszakítás