Hatalmas földrengés rázta meg pár napja Ecuadort, eddig 400 halottat találtak a romok alatt. A Chábád, akárcsak Nepálban, itt is segít, amiben csak tud.

Katasztrofális erősségű földrengés sújtotta Ecuadort. Hirtelen minden remegni kezdett, teljesen lebénultunk, nem tudtuk, mi fog történni – mondta a Chábád mozgalomhoz tartozó Uriel Tawil rabbi.

Gyorsan elhagyták az épületet, összegyűjtötték a gyerekeket és egy nyílt, füves területre mentek. A gyerekek sírtak az ijedség miatt, a felnőttek imádkozni kezdtek. Nagyjából két percig tartott a rengés – idézte fel a rabbi. Ez igen hosszúnak számít, egy átlagos földmozgás 30-40 másodperces – olvasható az israelnationalnews.com cikkében.

A zsinagógában minden könyv a földre esett. Pánik és félelem uralkodik az utcákon, rengeteg épület összeomlott – számolt be róla a rabbi. Tudomása szerint az országban élő zsidók közül senki nem halt meg és jól van a 200 izraeli turista is. Uriel Tawil hangsúlyozta, hogy, amennyire csak lehet, próbálnak másoknak segíteni, sok turista is hozzájuk fordult Guayaquil városban. A helyzet nagyon rossz, vannak az országnak megközelíthetetlen területei, nincs áram, nincs kommunikációs összeköttetés – sorolja Tawil.

A földrengés a Richter-skálán 7,8 erősségű volt és már legalább 40 utórengést regisztráltak. Ahogy arról a nepáli földrengés idején beszámoltunk, az ottani Chábád ház vezetője helikoptert kölcsönzött, hogy azzal ételt és vizet juttasson a földrengés után bajbajutott túrázóknak.

Kép: israelnationalnews.com