Néhány éve sorozatot forgattak az életükről Izraelben, évente több ezer idegent látnak vendégül, most pedig hősökké lettek. A nepáli chábád küldöttek, Chezki és Chani Lifsitz nepáliak és turisták ezreinek nyújt humanitárius segélyt.

„Katmandu úgy néz ki, mint egy kísértetváros” – írta a facebookon Chani Lifsitz – „Az áramunkat, a telefonunkat és a vizünket lezárták, és lassan lassan a tartalékaink kifogynak.” – áll a collive.com beszámolójában.

A katmandui chábád központba érkezett több lubavicsi vezető is, köztük Chaim Eliezer Ashkenazi rabbi, Thaiföldi chábád küldött, és Moshe Kotlarsky rabbi is, a nemzetközi chábád mozgalom oktatási részének vezetője. Több ezer nepálinak nyújtanak humanitárius segélyt: meleg ételt, vizet és tisztálkodó eszközöket osztanak menekült táborokban, áll a chabad.org híreiben.  A nepáli földrengés utáni hatodik napon újabb rengésekre figyelmeztetnek, ám a lubavicsi küldöttek nem hagyják el állomáshelyüket: „Akármerre mentünk, az emberek a nyakunkba borultak, még egy kis ételért, még több vízért könyörögve. Megígértük nekik, hogy nem felejtjük el őket. Visszajövünk holnap, és aztán megint, holnapután. Itt leszünk, ameddig csak szükségük van ránk.” – nyilatkozta az internetes portálnak Chani Lifshitz. A még Nepálban tartózkodó izraeli turisták a chábád központban gyűltek össze, felkészülve az újabb földrengésre.

 Chani Lifshitz egy nepáli kisfiút itat
Chani Lifshitz egy nepáli kisfiút itat

A segítségnyújtáson túl Lifshitzék egy húsz fős csapatot is szerveztek, akik eltűnt izraeli hegymászók után kutatnak. A chábád központ szorosan együttműködik az Izraelből érkezett segélycsapatokkal, így például lubavicsiek dzsipjeinek segítségével jutottak el a mentőalakulatok azért a tíz izraeliért, akik egy monostorban leltek menedékre. Lifshitz rabbi is csatlakozott egy mentőalakulathoz, és helikopteren jutott el más bajba jutott turistákig. A mentést segíti, hogy tavaly egy izraeli család, akiknek fia tragikus módon hunyt el hegymászás közben, a chábád központnak adományozott műholdas telefonokat, amiket Lifsitzek a nálunk megforduló izraelieknek kölcsönöznek.

Lubavicsi rabbik étel osztanak
Lubavicsi rabbik étel osztanak

Az izraeli és a chábád központ segítői vallási vagy nemzeti hovatartozásra tekintet nélkül nyújtanak segítséget minden rászorulónak.  A nemzetközi Zaka csoport vezetője, Mati Goldstein elmondta, hogy felvették a kapcsolatot a helyi katonai erőkkel, és segítséget nyújtanak minden faluban, amelyben mentőalakulataik megfordulnak. Eközben megszületett az izraeli mentőcsapat tábori kórházában az első nepáli kisbaba is – adta hírül a Times of Israel.

Míg szüleik Nepálban segítenek a turistáknak és a helyi rászorulóknak, addig a Lifsitz gyerekek Izraelben tartózkodnak nagyszüleiknél. Reuven Rivlin, Izrael Állam elnöke meghívta magához a gyerekeket: csokoládéval fogadta őket, és felhívta a szüleiket Nepálban, hogy elmondhassa nekik: „Amit Nepálban tesztek a világért és a nepáli népért az egyedülálló.” mondta, hozzátéve „ti megnyitottátok otthonotokat a világnak és mi megnyitjuk otthonainkat a gyerekeiteknek, itt Izraelben. Figyelni fogunk rájuk és rajtuk keresztül mutatjuk ki hálánkat felétek, amíg ti a hitetek szerint cselekszetek igazi közösségi szolgálatként.”

 

Megszakítás