Korábban azt mondta a kormánybiztos, hogy a növekvő antiszemitizmus miatt nem javasolják a kipa hordását. Az új változat szerint azért érdemes viselni a kipát, mert ezzel is az antiszemitizmus ellen lehet tiltakozni.

Pár napja beszámoltunk arról, hogy a német kormány antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős megbízottja arra szólította fel a németországi zsidókat, hogy ne viseljenek kipát nyilvános helyeken, mert az erősödő antiszemitizmus miatt ez veszéllyel járhat.

A bejelentés az izraeli államfőt is megszólalásra késztette, aki elmondta, hogy sokkolta a kijelentés. „Elismerjük és nagyra értékeljük a német kormány erkölcsi álláspontját és elkötelezettségét az országukban élő zsidó közösségért. Ezzel együtt a német zsidók biztonsága iránt érzett félelem felér egy kapitulációval az antiszemitizmus előtt, és mindez egy beismerése annak, hogy a zsidók nincsenek biztonságban a német földön.” – jelentette ki Reuven Rivlin.

A HVG mai tudósítása szerint változtatott álláspontján a német kormány. Egy közelgő Izrael-ellenes rendezvény miatt a kormánybiztos arra szólította fel az embereket, hogy a szolidaritás nevében viseljenek kipát. Klein Felix a következőt nyilatkozta: “Felszólítok minden berlini és német állampolgárt, hogy a következő szombaton viseljen kipát, ha a berlini Al-Quds nap alkalmából ismét tolerálhatatlan támadások történnének a zsidók és Izrael ellen.”

Az Al-Quds a Ramadan utolsó péntekén évente megrendezett Izrael-ellenes demonstráció.

Az ügyben megszólalt Angela Merkel is, aki a CNN-nek adott interjújában azt mondta, hogy Németországnak szembe kell néznie a sötét erőkkel, amelyek egyre nagyobb támogatásra találnak náluk és a világ más tájain. A kancellár szerint a németeknek a múltjuk miatt fokozott éberséget kell tanúsítaniuk.

Eközben a Bild, Németország vezető napilapja egy kivágható kipát jelentetett meg, hogy ezzel is tiltakozzanak a növekvő antiszemitizmus ellen. A Bild arra szólította fel az olvasóit, hogy mutassanak szolidaritást a zsidó szomszédjaikkal azzal, hogy elkészítik a saját kipájukat, és Dávid-csillagot viselnek – írja a HVG. A lap felidézi, hogy az ügy hátterében többek között az az áprilisi eset áll, amikor három – vélhetően arab – fiatalember Berlin egyik elegáns negyedében rátámadt két, kipát viselő férfire. Mint kiderült, az áldozatok egyike egy Izraelben élő arab volt, aki csak azért vette fel a kipát, mert kíváncsi volt arra, hogy tényleg veszélyes hely-e a német főváros a zsidók számára.

zsido.com