Az izraeli államfőt sokkolta, hogy a német kormány nem javasolja a kipa viselését a közterületeken.

 

Komoly reakciót váltott ki Izraelben, ahogy a német kormány antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős megbízottja a héten arra szólította fel országa zsidó közösségét, hogy ne viseljenek kipát nyilvános helyeken.

Elismerjük és nagyra értékeljük a német kormány erkölcsi álláspontját és elkötelezettségét az országukban élő zsidó közösségért. Ezzel együtt a német zsidók biztonsága iránt érzett félelem felér egy kapitulációval az antiszemitizmus előtt, és mindez egy beismerése annak, hogy a zsidók nincsenek biztonságban a német földön. — közölte vasárnap Izrael elnöke, akit sokkolt a német álláspont – írja a I24 news portál.

Reuven Rivlin hozzátette: Sosem fogunk behódolni, és nem fogjuk leszegezni a tekintetünket. Nem fogunk soha legyőzöttként reagálni az antiszemitizmusra – ezt elvárjuk és követeljük a szövetségeseinktől is. 

Az elnökhöz hasonlóan Amerika németországi nagykövete is szembehelyezkedett a német kormány antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős megbízottjával. Richard Grenell a The Jerusalem Postáltal idézett Twitter bejegyzésében buzdította Németország zsidóságát arra, hogy viseljenek bátran kipát.

Az ellentéte a valóság. Viseljék csak a kipájukat. A barátjukét is. Kérjenek kölcsön egy kipát, és hordják a zsidó szomszédaink helyett is. Mi egy sokszínű társadalom vagyunk, erről tájékoztassák az embereket. — fogalmazott üzenetében a diplomata.

Mint beszámoltunk róla, tavaly 20 százalékkel nőtt az antiszemita atrocitások száma Németországban. A belügyminisztérium szerint 10 esetből kilencnél esősorban szélsőjobboldali elkövetőkről tudnak, de nem eltagadható az sem, hogy ugyancsak sokkoló példák utalnak muszlim hitű emberek bűncselekményeire is.

 

Forrás: neokohn.hu 

 
Megszakítás