Az állatok kóser és halal vágásának betiltását szorgalmazó törvényjavaslatot elutasították Belgium utolsó olyan régiójában, ahol ez a gyakorlat még legális – írja a JTA tudósítása alapján a Neokohn.

A pénteki szavazáson a brüsszeli régió parlamentjében – amely egyike annak a három régiónak, amely a belga szövetségi királyságot alkotja – arról szavaztak, hogy elvetik-e a tilalmat előíró törvényjavaslatot. A liberális és környezetvédő pártok által benyújtott törvényjavaslatot egy bizottság leszavazta, amely visszadobta a parlamentnek.

A régió parlamentjének 89 törvényhozója közül 42 szavazott mellette, 38 ellene, nyolc tartózkodott, egy pedig nem volt jelen, így egyelőre megmaradt a kóser és halal vágás törvényessége Brüsszelben

– jelentette a 7sur7 hírportál.

Belgium más államainak – a francia nyelvű Vallon Régió és a holland nyelvű Flamand Régió – parlamentjeiben a törvényhozók többsége 2017-ben, illetve 2019-ben a gyakorlat betiltása mellett szavazott. A brüsszeli tiltás következtében Belgium csatlakozott volna ahhoz a maroknyi európai uniós államhoz, ahol a halal és a kóser állatvágás teljesen illegális.

Brüsszelt, a kétnemzetiségű várost, amely az EU több központi szervének székhelye, gyakran tekintik a blokk szimbólumának. Nyugat-Európa szerte a nacionalisták és a progresszívek egységre találtak a kóser és a halal vágás betiltásának vágyában.

Aggasztó európai trend a kóser vágás beszüntetése

Szilárd meggyőződésem, hogy a kóser (és a hálál) vágás betiltása mögött sokkal inkább a szélsőségesen szekularizált európai társadalom vallási szokásokat ellenző attitűdje áll, mintsem az esetleges állatkínzás miatt érzett aggodalom.  Egyre több európai ország tiltja be a kóser és hálál vágást arra hivatkozva, hogy az az állatoknak feleslegesen sok fájdalmat okoz vagy, egyszerűen fogalmazva, nem … Olvass tovább

Több, az iszlámmal és időnként a zsidósággal szemben elfogult párt támogatja a kóser és a halal vágás betiltását, mivel a gyakorlatot a nemkívánatos idegen jelenlét szimbólumának tekintik. Ezek a pártok általában támogatják a fiúk nem orvosi körülmetélésének betiltását is, amelyet mind a muszlimoknak, mind a zsidóknak kötelező elvégezniük.

Emellett a szekularista és humanista nézeteket valló baloldali pártok mind az állatok rituális levágását, mind a fiúk körülmetélését etikátlannak és szükségtelennek tartják.

Pinchas Goldschmidt rabbi, az Európai Rabbik Konferenciájának elnöke közleményben üdvözölte a szavazás eredményét.

Fotó: Pexels

Megszakítás