Sávuotkor, a tóraadás ünnepén szokás felolvasni a bibliai Rut könyvét, melynek moávi hősnője Izrael népéhez csatlakozik és ezért őt tekintik a betérni szándékozók példaképének. Ennek apropóján járta körbe a Jerusalem Post az izraeli betérési helyzetet.

Izraelben jelenleg mintegy félmillió olyan polgár él, akik a visszatérési törvény alapján érkeztek Izraelbe, ám a zsidó jog szerint nem számítanak zsidónak s így hivatalosan a „vallás nélküliek” csoportjába sorolják őket. Ez leginkább a házasodásnál jelent problémát, mert Izraelben nincs lehetőség világi esküvőre. Az ebbe a csoportba sorolt, elsősorban Kelet-Európából alijázott emberek általában apai ágon zsidók vagy zsidók házastársai, illetve az ő gyermekeik.

Izraelben az állami betéréseket az ortodox szemléletű rabbinátus bonyolítja, s való igaz, hogy az érintettek közül csak igen kevesen kezdenek bele a legalább egy éven át tartó folyamatba, s még kevesebben fejezik azt be sikerrel. Bár az elmúlt négy év során hatvan százalékkal emelkedett a betérés iránt érdeklődők száma, 2022-ben is mindössze négyezren, a potenciális jelöltek csupán 0.75 százaléka jelentkezett a betérési programba és kevesebb mint kétezren abszolválták azt. Egyes vélemények szerint a rabbinátus túlságosan magas elvárásokat támaszt, mások azzal érvelnek, hogy a zsidóság nem térítő vallás, így semmi szükség könnyítések bevezetésére.

A megengedőbb hozzáállásért küzdő, modern-ortodox ITIM szervezet szerint különbséget kell tenni a teljesen kívülről érkező betérésre vágyók és az Izraelben élő, zsidó felmenőkkel rendelkezők között, akik, származásuk és izraeli állampolgárságuk miatt osztoznak a zsidó nép sorsában s ezért könnyebben és gyorsabba kellene biztosítani számukra a betérés lehetőségét.

„Ha bezárjuk a kapukat a zsidó néphez csatlakozni akarók előtt, azzal elsősorban azoknak az embereknek ártunk, akik itt élnek Izraelben, zsidónak tartják magukat, de mégsem élhetnek teljes zsidó életet. Eljött az idő, hogy az állam elfogadja a független ortodox vallási bíróságok által felügyelt betéréseket is és ezáltal minél többeket hozzon közel a zsidósághoz ahelyett, hogy elriasztaná őket”

– mondta Dr. Saul Farber rabbi, az ITIM vezetője. Hozzátette, hogy ha a „vallás nélküliként” definiált bevándorlók között továbbra is ennyire alacsony marad a betértek száma, az a vegyesházasságok megugrásához vezethet a közeljövőben.

Címlapkép: chabad.org

Megszakítás