Nagy-Britanniában várhatóan a konzervatívokra fognak szavazni a zsidók egy friss közvélemény-kutatás szerint a közelgő választásokon. A magukat zsidónak valló választópolgárok 69 százaléka adná voksát a torykra és csak 22 százalékuk választaná a Munkáspártot, amit a zsidó identitását nyíltan vállaló Ed Miliband vezet.

A jelenlegi konzervatív miniszterelnök David Cameron a legnépszerűbb a közösségben, 64 százalékuk megítélése szerint neki a legjobb a brit zsidósághoz való hozzáállása. A munkáspárti Miliband ebben az összevetésben csak 13 százalékon áll. A többi pártnak elenyésző a támogatottsága a brit zsidók körében, 2 százalék támogatná a liberálisokat és az euroszkeptikus UKIP-et – olvasható a thejc.com-on.

A megkérdezettek 73 százalékának jelentősen befolyásolja a véleményét, hogy az adott párt, hogyan viszonyul Izraelhez. Ed Miliband megítélése a zsidó közösségen belül ebből a szempontból sem a legjobb, csak 10 százalék támogatja az ő közel-kelet politikáját, 65 százalék szerint David Cameron álláspontja a helyes. A Munkáspárt megítélése még a vezetőjénél is rosszabb, az ellenéki párt Izrael-politikájával a zsidó szavazók 8 százaléka ért egyezt. A toryk tarolnak itt is, náluk ez a szám 61 százalék. A liberálisok ebben a kategóriában teljesítenek a legrosszabbul, 2010-ben még a vizsgált csoport 6 százaléka, most már csak 1 százaléka gondolja úgy, hogy Nick Clegg és csapata tudja, mi a legjobb Izraelnek. Az UKIP-et szinte senki nem gondolja izrael-barát pártnak a zsidók közül.

A további kérdésekből kiderült: a brit zsidók 78 százaléka azt tervezi, hogy elmegy szavazni május 7-én, amivel aktívabbnak mutatkoznak, mint a lakosság átlaga és más kissebségi csoportok. A manchesteri zsidók egyébként valamivel nagyobb számban fognak az ellenzékre szavazni, mint a londoniak, bár Miliband Izrael-politikája nekik sem túl vonzó. Országos szinten, a teljes lakosságot tekintve, egyébként a Munkáspárt vezet, ahogy, erről korábban beszámoltunk, ezért nem kizárt, hogy magát zsidónak valló miniszterelnöke lesz Nagy-Britanniának.

A felmérés 560 fős reprezentatív mintán készült.

Zsido.com

Forrás: www.parliament.uk

Megszakítás