A munkáspárti Ed Miliband lehet Nagy-Britannia első, magát zsidónak valló miniszterelnöke. Egy hónap múlva parlamenti választások lesznek a szigetországban. A politikus nyíltan vállalja identitását.

A konzervatív miniszterelnök David Cameron 5 éves ciklusa a végéhez közeledik. A kampány tulajdonképpen már megkezdődött, egy tv-vitában mérte össze erejét Cameron és Miliband. A gyors felmérés szerint a vitát egy hajszállal Cameron nyerte, de a konzervatív Sunday Times-ban megjelent kutatás szerint a Munkáspárt vezet 36 százalékkal, a konzervatívok 32 százalékot tudhatnak a magukénak. Több kisebb párt is versenyben van, a liberálisok 8 százalékon, a bevándorlás-ellenes brit függetlenségi párt (UKIP) 13 százalékon áll. A skót függetlenségiek 45 százalékon kapnának Skóciában.

A 45 éves Miliband 5 éve vette át a Munkáspártot, miután legyőzte Gordon Brown-t. Győzelme meglepetésnek számított, saját bátyját is legyűrte, akit Brown utódjának tartottak sokáig. A Miliband fiúk tagjai voltak Gordon Brown kormányának, David mint külügyminiszter, Ed pedig az energiaügyeket felügyelte. Ed győzelme után bátyja hátrébb lépett, majd New Yorkba költözött és 2013-ban a Nemzetközi Menekültügyi Bizottság elnöke lett.

Édesapjuk a néhai Ralph Miliband elkötelezett baloldaliként részt vett az új brit baloldal megteremtésében. Belgiumban született, ahova szülei Lengyelországból menekültek el az I. világháború idején. Fiatalon tagja volt egy cionista csoportnak is.

Ed Miliband nyíltan vállalja zsidó identitását, többször is nyilatkozott erről.

Kép: http://blogs.forward.com/jj-goldberg/#story-1

 

 

 

 

Megszakítás