Az ukrajnai Harkivban három különböző korú zsidó fiú és egy felnőtt férfi lépett be Ábrahám szövetségébe. A körülmetélést végző szakemberek Izraelből és Mariupolból érkeztek az ostromlott városba – írja az Anash.

A szertartást a város lubavicsi küldötte, Mose Moskovitz rabbi szervezte meg. Mivel Harkivban nem él mohel, hivatásos körülmetélő, ezért Mendel Kohen rabbi, a Chábád mariupoli képviselője és az izraeli Gelber rabbi utazott a városba, hogy segédkezzenek az egyik legfontosabb tórai törvény betartásában.

A reggeli ima után először egy hat hónapos kisfiú lépett be az Örökkévalóval kötött szövetségbe. Bár az előírás a nyolcadik napot jelöli meg a brit mila idejének, a háború miatt nem volt lehetőség arra, hogy időben hajtsák végre a parancsolatot. A kisfiú édesanyja a Menáchem Mendel nevet választotta gyermekének, a Lubavicsi Rebbe, Menáchem Mendel Schneerson rabbi után. Ezután négyéves testvére következett, aki az Amir nevet kapta, majd a harkivi zsidó iskola egyik tanulója, a kilencéves Ávrahám került sorra.

Az utolsó brit milát egy felnőtt férfin, Alexanderen végezték el. Bár Alexander egy ideje már a közösség aktív tagja, ez idáig halogatta a beavatkozást. Amikor azonban Moskovitz rabbi bejelentette a mohelek érkezését, elhatározta, hogy él a lehetőséggel és pótolja szülei mulasztását. Amikor közölte döntését a zsinagóga közösségével, nagy ünneplés kezdődött, melyet később, a brit mila után folytattak. Moskovitz rabbi elmondta, hogy Alexander bátor elhatározása a zsidóság folytonosságát jelképezi és nagy lépést jelent a végső megváltás mihamarabbi eljövetelében.

 

Csoda Harkivban: tévedésből ültek fel a buszra, életben maradtak

Egy 18 fős zsidó csoportnak hétfőn kellett volna elhagynia az ukrajnai Harkiv városát.