Bermuda, Nagy-Britannia tengerentúli területe mintegy 150 szigetből és nagyjából 200 korallzátonyból áll, azonban Bermudának csak húsz szigete lakott. Ezeket tudni persze nem evidencia, mi is a Wikipédiát hívtuk segítségül. Bermudáról valószínűleg a legtöbb embernek a Bermuda-háromszög és a hozzá kötődő misztikus történetek jut eszébe. Nos, ez csak mostanáig lesz így, ugyanis mostantól kezdve a zsidókkal is össze fog kapcsolódik az Atlanti-óceáni szigetcsoport. A The Jerusalem Post értesülése szerint Bermuda első, teljes állású rabbija megkezdi működését.

Bermuda húsz lakott szigetének lakossága mintegy 65 ezer fő, s közülük úgy becsülik, hogy mintegy ötszáz fő, azaz a bermudaiak majdnem egy százaléka zsidó származású. Ennél már jóval kisebb közösségeknek is volt és van rabbija, ráadásul évente jelentős számú zsidó turista is a szigetekre látogat.

Úgyhogy a Chábád-Lubavics mozgalom megnyitja első, állandó jellegű Chábád-házát, s ezzel egyidejűleg teljes állású rabbit is küldenek Bermudára (Chábádos utazó rabbi már több is megfordult itt) Chaim Birnhack személyében, aki feleségével, rebecen Menuchy-val fogja vezetni az új zsidó vallási és közösségi házat. 

„Eddig még soha nem volt olyan főállású rabbink vagy spirituális vezetőnk, aki inspirálhatta volna a közösséget és új zsidókat is bevonzott volna a közösségbe.”

– nyilatkozta a chabad.org-nak Warren Bank, az Egyesült Királyságból 2021-ben Bermudára költözött zsidó származású ügyvéd.

A jelenleg négytagú Birnhack család lesz a 13. család, amely Chábád-házat nyitott az Atlanti-óceán északi részén. Az elsőt még 1999-ben alapították meg Puerto Ricóban.

„Eljöttünk purimkor, hogy Megilát olvassunk.” – mondta a chabad.org-nak rebecen Menuchy, aki az izraeli Béjtár Ilitben nőtt fel – „És az emberek nagyon kedvesek és barátságosak voltak.”

Ariel Hart Freedman könyvelő, aki eredetileg Kanadából származik, is hasonlót nyilatkozott, hogy „nagyon kellemes volt egy igazi rabbi látogatása”.

A Jewish Virtual Library szerint a 18. században csak meglehetősen kevés zsidó költözhetett Bermudára az angolok zsidókkal szembeni meglehetősen szigorú korlátozásai miatt. Azonban a szigetcsoporton mégis van egy hely, mely a zsidó jóval korábbi jelenlétről tanúskodik: a Jews Bay, vagyis a „zsidók öble”, mely elnevezés az 1600-as évekre nyúlik vissza, és az ott kikötő zsidó kereskedők csoportjáról emlékezik meg. S így jóllehet már legalább fél évezrede megfordulnak zsidók Bermudán, állandó közösség csupán a 20. század végén alakult a fővárosban, Hamiltonban.

A mostani zsidó közösség honlapján az áll, hogy minden oktatási programot, ünnepséget, találkozókat, egyéb rendezvényeket és az adminisztrációt is a közösség tagjai szervezik. Csupán a főünnepekre szoktak egy-egy konzervatív rabbit hívni, hogy vezesse le az Isten-tiszteleteket, máskülönben az imákat a közösség valamely önkéntes tagja szokta irányítani, s ugyanígy ők szervezik meg, hogy körülmetélésekkor legyen mohel a szigeten, de – az Örökkévaló mentsen tőle – halálesetkor a temetéseket is ők végzik a saját temetőjükben.

Mindazonáltal viszont a jelenlegi zsidó közösség egalitáriánus elven működik, azaz a minjánba a Sulchán Áruchban meghatározott tíz felnőtt férfi kitétele ellenére a nőket is beleszámolják. A most érkező Chábád rabbi viszont várhatóan egy ortodox közösséget kíván majd felépíteni, mint bárhol máshol a világban.

A bermudai zsidók honlapja szerint a zsidó közösség már csak a szigetcsoport lakosságának természetéből is adódóan nagyon sokszínű, vannak ortodox, konzervatív és reform tagjai is, mint ahogy a származásukat tekintve is nagyon különbözők, a különféle országokból érkező emberek között vannak askenáz és szefárd zsidók is.

A zsidó közösség mintegy harminc évvel ezelőtt vert gyökeret Bermudán. Az egykori haditengerészeti támaszponton működő nagyünnepi szolgáltatás mára egy állandó bermudai zsidó közösséget szült, bejegyzett jótékonysági szervezettel, saját központtal és tanfolyamokkal. A bermudai zsidók könnyedén vásárolhatnak kóser minősítéssel ellátott élelmiszereket a boltokban, illetve kóser hús is kapható a Miles Marketben a Hamilton Princess Hotel mellett. A chabad.org szerint mivel a legtöbb termék Észak-Amerikából érkezik, kóser felügyelet alatt állnak, azonban megfelelő kóser húsellátás nincs, ezért arról majd Birnhack rabbinak kell gondoskodnia.

Birnhack rabbinak és feleségének a célja, hogy egy olyan állandó Chábád-házat építsen fel, mely barátságos környezetet, az otthon melegét lesz képes biztosítani az oda betérőknek. Az új zsidó központ oktatási, kulturális és társadalmi centrum is lesz, ahol az ünnepekkor a tartalmas Isten-tiszteletek és ízletes lakomák mellett gazdag programokat fognak szervezni minden korosztály számára.