Németországban visszaadtak egy festményt, amelyet a nácik vettek el zsidó tulajdonosaitól.

A Bajor Állami Festészeti Gyűjtemények, mely szervezet a Bajorországban található múzeumi műgyűjteményeket kezeli, visszaszolgáltatott egy 1480 körül készült festményt a müncheni galériatulajdonos örököseinek – írja a jpost.com. A festményt az ausztriai Linz védőszentjeként is ismert Szent Flóriánt ábrázolja. A fára készült festményt feltehetően egy bajor műhelyben készítették a XV. században, a művész ismeretlen. Az alkotás eredetileg egy középkori oltárkép része volt.

A műalkotást a náci rezsim 1935-ben foglalta le, azzal a módszerrel, hogy az érintetteket jelentős adóval sújtotta, gyakorlatilag arra kényszerítve őket, hogy a birtokukban lévő festményeket és műtárgyakat átadják. Az A. S. Drey galériának több tulajdonosa is volt, akik mind zsidó származásúak voltak: Siegfried Drey, Ludwig Stern, Friedrich Stern, Franz Drey és Paul Drey.

A festményt 1974 óta állították ki a Burghausen Galériában. Ezt megelőzően csaknem 30 évig tárolták. Miután a bajor illetékesek felkutatták a festmény eredetét, feltöltötték a www.lostart.de weboldalra, amely a második világháború alatt a nácik által ellopott, elkobzott, áthelyezett vagy tárolt műalkotásokról és egyéb tárgyakról tartalmaz adatokat.  Ezután jelentkezett az örökösök ügyvédje.

Dr. Andrea Bambi a bajor művészeti gyűjtemény illetékese a lapnak elmondta: idén öt hasonló visszaszolgáltatásra készülnek.

zsido.com

Kép: jpost.com