A gesztust nagyvonalúnak és nemesnek nevezte Menachem Margolin rabbi, aki korábban élesen tiltakozott az árverés megrendezése ellen. A Svájcban élő üzletember több mint 200 millió forintot fizetett azért, hogy ezek a tárgyak ne kerülhessenek neonáci személyekhez vagy csoportokhoz.

 

Abdallah Chatila elmondta: azért döntött így, hogy a relikviákat ne lehessen neonáci propagandára használni. A Svájcban élő üzletember mintegy 600 ezer eurót (201 millió forintot) fizetett ki tíz kikiáltási tárgyért, köztük Hitler keménykalapjáért a München melletti Grasbrunnban megrendezett árverésen.

Chatila a leggazdagabb svájci elit tagja, vagyonát gyémántokkal és genfi ingatlanüzletekkel szerezte.

“A szélsőjobboldali populizmus és az antiszemitizmus Európában és az egész világon terjed. Nem akarom, hogy ezek a tárgyak rossz kezekbe kerüljenek, és tisztességtelen szándékú emberek használják fel őket” – jelentette ki a Le Matin Dimanche című újságnak nyilatkozva.

Chatila Hitler cigarettatárcáját, írógépét és a Mein Kampf ezüstborítású példányát is megvette, utóbbit 130 ezer euróért (43,3 millió forintért).

Az üzletember lépését zsidó csoportok üdvözölték, köztük az Európai Zsidó Egyesület (EJA), amely hangsúlyozta, hogy a tárgyak történelmi értéke csekély ugyan, de egyesek a nácizmus dicsőítésére használhatták volna.

“Egy cinikus világban ez a kedvesség, nagylelkűség és szolidaritás nemes gesztusa” – méltatta Chatila döntését az EJA vezetője, Menachem Margolin rabbi. Hozzáfűzte, hogy Chatila januárban az Európai Parlament száz tagjával együtt ellátogat Auschwitzba, az egykori náci haláltáborba, ahol kitüntetik.

Korábban a rabbi levélben tiltakozott az árverés megrendezése ellen. „Ez nem egy jogi fellebbezés az Önök számára, sokkal inkább egy morális kérés. Amit Önök tesznek, az nem illegális, de helytelen. Nem érzem szükségégét, hogy emlékeztessek azoknak millióira, akik a nemzetszocializmus miatt veszítették életüket, ahogy arra a közel hatmillió zsidó életére sem, akik az értelmetlen antiszemita gyűlölet miatt haltak meg. Mindez történelem” — írta a berlini aukciós háznak a rabbi.

 

MTI/zsido.com