Több ünnep is van, amikor a zsinagógákban késő éjszakába nyúlóan zajlik az élet. Sok helyen sosem örülnek ki teljesen a „bészmedresek” (bet hámidrás, tanház, ahogy héberül a zsinagógákat nevezik), mindig vannak, akik ott tanulmányozzák a szent iratokat.

Magyarországon mindezeken felül a Múzeumok éjszakáján a zsinagógák is kinyitják kapuikat. Az EMIH által szervezett Zsinagógák éjszakáján a sábesz kimenetele utántól vasárnap hajnalig látogathatóak a közösség imaházai: az Óbudai zsinagóga, a Keren Or zsinagóga, a Vasvári Pál utcai Sász Chevrá zsinagóga, valamint a budavári középkori zsidó imaház is. A helyszínek között buszjárat közlekedik, ami nem csupán azt könnyíti meg, hogy egyik helyről a másikra jussunk, de emellett az értő idegenvezetésnek hála, sosem hallott titkokról is értesülhetünk.

Kollégánk, Juhász Vali is csatlakozott az éjszakai buszjáratokhoz, hogy izgalmas részleteket tudjon meg a budapesti zsidóságról.

Az első állomás Óbuda volt, ahol Ambrus Klára, Szalai Kálmán, Cseh Viktor és Nógrádi Bálint fogadta az érdeklődőket, akár busszal, akár egyénileg érkeztek. „Sokan meglepődtek, hogy a II. világháború és az újjáépítés között egy ilyen gyönyörű épület televízióstúdióként, később pedig a Magyar Televízió díszlet-raktáraként működött.”

A budavári imaházban Kovács Gergely történész és Réti János segített eligazodni az érdeklődőknek a történeti kérdésekben: „Mindenki bátran kérdezett, de az ott lévő segítőket nem sikerült megizzasztani, mindenre tudtak válaszolni. Felmerült például, hogy vajon a 150 éves török uralom alatt a budavári régióban mi volt a zsidók szerepe, és mindenkit érdekelt az imaház falán található rajzok jelentése, valamint az, hogy vajon miért nem klasszikus héber betűkkel vannak a feliratok.”

A Vasvári Pál utcai zsinagógában Oberlander Báruch rabbi, majd később Megyeri Jonatán mutatta meg, hogy zajlik az ima, a Tóraolvasás egy ortodox közösségben. „Érdekes módon a nők szerepe a zsidó közösségben sokszor felmerülő kérdés volt ezen az éjszakán, és szerencsére sok tévhit is eloszlott például arról, hogy miért foglalnak külön helyet a férfiak és a nők az ortodox zsinagógákban.”

Az utolsó állomás a Keren or zsinagóga volt, ahol Glitsenstein Sámuel rabbi vezette körbe a látogatókat, beavatva őket a szertartások rejtelmeibe. Bárki megnézhette közelről a Tóratekercset, megtudhatta, hogyan kell azt olvasni és azt is tanulmányozhatta, hogy mi a helyes módja a kiddusbor elfogyasztásának.

„A legtöbb helyen alig fértek be a látogatók, annyian jöttek el, akik lemaradtak, remélhetőleg jövőre részt vehetnek a Zsinagógák éjszakáján – egy ilyen sikeres programot érdemes megismételni.”