A Jeruzsálemben élő Ilana Stein idén is megrajzolta és megírta az „Egy év a kertben” című inspirációkban gazdag egyedi zsidó naptárat, amely a hónapok alapján követi a természet körforgását. A különleges munkát Elana Shap, az Israel21c újságírója mutatja be.

Sokáig egyetlen iroda, dolgozószoba, vagy akár konyha sem létezhetett nyomtatott naptár nélkül, mely a falon lógott, vagy az íróasztalon hevert, nem beszélve azokról a rongyos, salátaszerű naptárokról, melyek a táskánkban lapultak vagy az autónkban hánykolódtak, melyeket mindenhová magunkkal hurcoltunk.

Naptárainkat sokszor még a lejáratuk után sem dobtuk ki, és még hosszú ideig gyönyörködtünk az aranyos kiscicákban vagy kutyákban, esetleg egy-egy festő híres képében vagy a lebilincselő tájképekben. Aztán elérkezett a digitális korszak, és a naptár beköltözött a telefonunk, laptopunk egyik applikációjába. Így aztán sokak lemondtak a nyomtatott naptárukról, mint ahogy a fényképek előhívásáról is.

Ilana Stein azonban nem így gondolkozott, őt nem ragadta magával a digitális világ kényelme, és kézzel rajzolt naptárat készített, mely részletes havi útmutatót is nyújt az izraeli házi kertészkedéshez. Stein elismeri, hogy a digitális élet sok szempontból átvette az uralmat, de azt mondja, hogy az immár hetedik éve tartó naptárának népszerűsége pont abban rejlik, hogy

„az emberek kapcsolatot keresnek az természettel, az élet körforgásával vagy egyszerűen csak azzal, ami az ablakon kívül van”.

Ez a különleges naptár pedig teljesíti ezt a kívánságot, hiszen amiről az adott hónapban olvasni lehet, az éppen abban az időben, szezonálisan történik.

Stein, aki a neves Becálél Akadémián végzett grafikusként, saját rajzain keresztül mutat rá a zsidó naptár szépségére, mely követi a természet körforgását.

„Az ősz hivatalosan szeptember 21-én kezdődik, szinte pontosan akkor, amikor Izraelben beköszönt az első hónap. A Gergely-naptár januárban kezdődik és semmilyen módon nem kapcsolódik a természethez.”

A 2021/22-es polgári évre esett a smitá év, amikor a Tóra tiltja a mezőgazdasági tevékenységet, s ez gyakorlatilag egy évre szüneteltette volna a naptár kiadását is, azonban Stein elmondta, hogy ez az időszak nagyjából egybeesett a világjárvánnyal, amikor az emberek otthonaikba kényszerültek és a bezártság idején sokan új hobbit kerestek. Így aztán a beltéri, otthoni kertészkedés lett a kiadvány témája:

„A beltéri cserepes növények gondozása, a konyhai polcon való csíráztatás, a balkonládákban nevelt gyógynövények éppúgy a kertészkedés részét képezik, mint a mezőkön való munka.”

Ilanának három hónapjába telik az oldalak megrajzolása, s mint ahogy a naptár, úgy az alkotója is igazodik a természet ritmusához. Stein tavasztól nyárig fest és írja a szöveget, majd ősz a pihenés ideje, a tél pedig a gyökeresedés, vagyis esetében a témaválasztás és kutatás időszaka.

Az Egy év a kertben naptár minden oldala vízfestékkel és akvarell ceruzával kivitelezett, harmonikusan megrajzolt lapokból áll, mely Mollie Katzen számos kiadást megélt Moosewood Cookbook című szakácskönyvére emlékeztet, mely az hetvenes években forradalmasította a vegetáriánus konyhát.

De a retro itt véget ér! A naptárból megtudhatjuk, hogy a kelkáposztás hasábburgonya divatos választás lehet egy-egy novemberi recepthez, ám februárban már a zeller pesztó lesz a sikk Izraelben, miközben a naptár használója megtudhatja a zellergyökér újranevelésének fortélyait is, áprilisban pedig az előző időszakról megmaradt borból készíthet vermuth-ot zsálya, izsóp, levendula és mirtusz felhasználásával…

A naptár végén található egy hasznos táblázat is, mely a plánták előkészítésének és kiültetésének módjait tárgyalja a kezdő kertészek számára is érthető nyelven.

Ilana Stein egyébként a természetszeretetét az orosz nagyapjának tulajdonítja, aki gyermekkorát a Fekete-erdőben töltötte és erről sokat mesélt neki. Amikor pedig az egyetem után akkori barátjával – azóta férjével – Davidival Indiába utazott, hogy ott Ayurvédikus gyógyászatot tanuljon, akkor végleg tudatosult benne az „az vagy, amit megeszel” holisztikus filozófia.

A házaspár Mosáv Bár Giorában kezdett zöldségtermesztésbe, és extra terményeiket húsz családnak adták el. Ez volt az az időszak, amikor Ilanát a vadonélő növények is foglalkoztatni kezdték, mikortól ő is a növényekkel együtt, az évszakok szerint kezdett élni.

Hét évvel ezelőtt a család, Noga nevű fiával és Root leányával egy 150 éves kőházba költözött Ein Káremben, melyhez tartozik egy méretes birtok is, ősi teraszos kiképzéssel.

A tervük ismét az volt, hogy a földből fognak élni, és a felesleget értékesítik, azonban olyan nehézségeik adódtak, melyekkel előre nem számoltak. Például a traktor nem fért be a kapun, így a földműveléshez egy szamarat kellett használni, de még nagyobb csapást jelentett az óriási vízszámla, amely a családnak először érkezett.

Stein ekkor kezdett irányváltáson gondolkozni, s ekkor született meg az ötlete, hogy a főzés és a kertészkedés iránti szenvedélyét ötvözi grafikai tehetségével és megalkotja az évszakokhoz kötött kertészeti zsidó naptárt, mely elindulása óta semmit sem veszített népszerűségéből és lendületéből. A kreatív alkotó eddig minden évben valami friss és érdekes témával drukkolt elő, az 5783-as évé például a pillangók lesznek.

Amikor az Israel21c arról kérdezte az alkotót, hogy szerinte valaha ki fog-e fogyni az ötletekből, akkor Ilana mosolyogva azt válaszolta:

„Nem, mert a természet végtelen, nincsen határa, hogy mennyit tanulhatunk belőle és róla!”