A szíriai hadsereg azt mérlegeli, hogy kiűzi a brutális terrorszervezetet abból a damaszkuszi menekülttáborból, ahová egy hete fészkelte be magát, és ahol százával gyilkolja a palesztinokat. Mivel Izrael nem vádolható, a világ hallgat.

„Ami most a jarmúki táborban történik, az emberiség elleni bűntett. Több, mint ezer palesztint megöltek. Dühöt és szomorúságot érzek amiatt, hogy mi maradt a táborból” – nyilatkozta Ahmed Tibi, izraeli arab törvényhozó, de nem izraeli atrocitásokról beszélt.

A palesztinok figyelmét most a jarmúki menekülttábor köti le, egy Damaszkuszhoz közeli, mintegy két négyzetkilométernyi terület, ami több évtizede palesztin menekülttáborként funkcionál. A korábban 160 ezres Jarmúkban most 18 ezren nyomorognak, köztük 3500 gyermek, napi fogyasztásuk nem lépi túl a 400 kalóriát. A tábort egy hete az Iszlám Állam (IS) fegyveresei foglalták el, azóta mindennapos a gyilkosság, az üldözés, a lefejezés és a nők megerőszakolása. Humanitárius segélyszállítmányok nem érkeznek meg a városrészbe.

A menekülttáborban erős pozíciói voltak a Hamász terrorszervezethez közeli Aknaf csoportnak, amely hadban áll az IS-szel, mostanra azonban úgy tűnik, a SOHR emberi jogi szervezet által korábban közölt hírekkel ellentétben nemhogy kiűzte volna az IS csapatait Jarmúkból, de totálissá vált az iszlamisták térnyerése. Mint kiderült, az sem volt igaz, hogy az IS riválisa, az al-Kaidához kötődő al-Nuszra Front a Hamászt támogatta volna a küzdelemben, épp ellenkezőleg, amikor élesre fordult a helyzet, az IS-t segítették.

Anvar Abdel-Hádi, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) szíriai politikai igazgatója egy rádiós nyilatkozatában elmondta: a szélsőségesek megtiltották a tábor lakóinak, hogy elhagyják lakhelyeiket, mert – mint a TASZSZ orosz hírügynökség idézte a palesztin tisztségviselőt – az Iszlám Állam fegyveresei „élő pajzsként” akarják őket felhasználni a harcokban – jelentette az MTI.

Sokan attól félnek, hogy a palesztinokkal szembeni muszlim erőszak áttételesen ismét Izraelre üt vissza, hiszen az arab menekülttáborokban sínylődő palesztinok sorsa iránt eleddig inkább közömbös PFSZ-vezetők számára a helyzet csupán újabb alkalmat kínál a „hazatérési jog” hangoztatására, tehát arra, hogy visszaáramoljanak Izraelbe, ill. újabb területeket követeljenek, dacára annak, hogy a zsidó állam megalakulása után nemcsak onnan menekült el 700 ezer arab, de a palesztin területekről is elüldözték a zsidókat.

Emlékezetes az is, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök két évvel ezelőtt a palesztin menekültekről azt mondta: „ jobb, ha Szíriában halnak meg, mintha feladják a hazatérés jogát.” Ez a „jog” ma az akkori menekültek leszármazottaival együtt úgy 5 millió embert érintene. A palesztin menekültek többsége az arab térség különböző táboraiban él, így Szíriában is; ez utóbbiakat a szíriai polgárháború lényegében csapdába ejtette.

Az Aszad-rezsim azonban most, a Spiegel Online információja alapján, elszánta magát a beavatkozásra: katonai akcióval akarnak véget vetni az IS jarmúki rémuralmának, bár azt még nem tudni, mikorra tervezik a beavatkozást. Miután Ali Haidar szíriai miniszter tárgyalt a palesztinok képviselőivel, azt hangsúlyozta, hogy „a jelenlegi körülmények között katonai megoldásra van szükség.” A PFSZ vezetői is úgy látják, most már hiábavaló kizárólag „politikai megoldást” keresni, ezért ők a maguk részéről támogatni fogják a szíriai kormány döntését (annak ellenére is, hogy a damaszkuszi kormány korábban szintén támadta a palesztinokat a menekülttáborban). A veszélyes körzetekből egyébként eddig csak négyszáz családot (mintegy kétezer embert) sikerült kimenekíteni – közölték a palesztinok.

A különleges helyzet hozta magával azt is, hogy jobb- és baloldali izraeli lapok egyaránt azt kérdezik: most, hogy nem izraeli légicsapás, hanem iszlamista erőszak végez sok palesztinnal, hol vannak az európai tömegtüntések, a nagyvárosi felvonulások, hol van a „progresszív” értelmiség szolidaritása a palesztinokkal?  A konzervatív The Times of Israel bloggere éppúgy joggal teszi fel ezt a kérdést, mint a baloldali Haaretz kommentátora, aki keserűen jegyzi meg, hogy a nemzetközi szervezetek mellett a baloldal is leszerepelt Jarmúkban, hiszen ilyenkor egyáltalán nem hallatja a hangját a palesztinok szenvedései láttán.

Munkatársunktól

Kép: az Iszlám Állam (IS) saját felvétele, forrás: longwarjournal.org

Megszakítás