A megtámadott brüsszeli repülőtérre elsőként kiérkező egészségügyi szakemberek között négy vallásos zsidó férfi is volt.

A motorbiciklin közlekedő önkéntes ápolók a Hatzolah sürgősségi ellátást nyújtó ortodox szervezet tagjai, akik az antwerpeni zsidónegyed mintegy 12 000 lakosát szolgálják.

Mivel a belga jogszabályok szerint a Hatzolah tagjai jogosultak mentős segítségnyújtásra, a zsidó mentőápolók a Zaventem repülőtéren elkövetett merénylet helyszínére a lehető leggyorsabban érkezhettek ki, nem sokkal a támadás után.

A brüsszeli Zaventem repülőtér kívülről
A brüsszeli Zaventem repülőtér kívülről
Samuel Markowitz, a Hatzolah elnöke elmondta, hogy ő volt az egyetlen a szervezet önkéntesei közül, aki kocsival érkezett a helyszínre, csomagtartójában az ellátáshoz szükséges csomaggal. A többiek motorbiciklin siettek oda, és azonnal megkezdték a sérültek ellátását.

 A Hatzolah tagjai egy megemlékezésen gyertyát gyújtanak az áldozatok emlékére
A Hatzolah tagjai egy megemlékezésen gyertyát gyújtanak az áldozatok emlékére
„Soha nem fogom elfelejteni az ott látottakat” – mondta Markowitz, és hozzátette: „Kötelességünk minden belga állampolgárt szolgálni, nemcsak a zsidókat, ezért igyekeztünk mindannyian a sérültek ellátására. „Nem tudtuk, hogy vannak-e zsidó áldozatok, csak annyi volt biztos, hogy szükség van a segítségünkre”- magyarázta.

A Hatzolah motorbiciklije
A Hatzolah motorbiciklije
Bár a halálos áldozatok azonosítása hetekbe telhet, már tudható, hogy legalább három zsidó sérültje van a támadásoknak. Az Izraelbe induló Walter Benjamin a lábát veszítette el a merényletben. Rajta kívül két antwerpeni zsidó diák is megsérült, a hírek szerint egyikük kómában van.

Forrás: JTA