Két, régóta használaton kívüli egykori zsinagóga is eladó Csehországban. Az egyiket amely 1825-ben épült és a ’90-es évek óta elhagyatottan áll, nagyjából 46 millió forintnyi cseh koronáért hirdetik a mintegy ezer lakost számláló Habry nevű településen.

Az épületet a zsidók deportálása és meggyilkolása után mozinak és keresztény templomnak is használtak, 1994-ben került a prágai zsidó közösség tulajdonába.  A tervezett rekonstrukció nem valósult meg, még az állagmegóvásra sem nagyon költöttek – írja a Jewish Heritage Europe.

A másik egykori zsinagóga amely szintén a XIX. századból származik, egy Tucapy nevű kisvárosban található. A kikiáltási ára nagyjából 26 millió forintnak felel meg. Az épületet csak az I. világháborúig használták zsinagógaként, a ’30-as években a Sokol sportmozgalom tulajdonába került. Az ’50-es években modern tornateremmé építették át, és erre is használták egészen addig, amíg a városban egy saját tornateremmel rendelkező általános iskola létesült. Szinte semmi nem emlékeztet már az épületen arra, hogy egykor zsinagóga volt.

Címlapkép: Youtube képernyőfotó