Ötletes közösségi finanszírozási kampánnyal összegyűjtött pénzből menekült meg az építészetileg is jelentős zsinagóga.

A szlovákiai Zsolna modernista stílusban épült egykori neológ zsinagógája 2017-ben nyílt meg, mint kortárs művészeti központ, hat évnyi gondos restaurálás után. A finanszírozást biztosító szervezet minden médiafelületen kampányolt az épület mellett, egyben felhívva a figyelmet a szlovákiai antiszemita jelenségekre. Erről a folyamatról egy kis filmet is készítettek, amit a jewish-heritage-europe.eu cikkében lehet megnézni.

Peter Behrens német építész elképzelései alapján 1928 és 1931 között készült el a zsinagóga. A holokauszt után egyetemi előadóterem és mozi is működött benne. Később újra a zsidó közösség tulajdonába került, ami egy civil szervezetnek adta bérbe jelképes áron, hogy az felújíthassa.

Más fontos épületek megmentése is zajlik Szlovákiában, ahogy erről beszámoltunk. 1,5 millió eurós felújítási projekt indult Szencen, aminek keretében helyreállítják az elhagyott zsinagógát és ott is kulturális központot hoznak létre benne.

A zsolnai zsinagógában rendszeresen tartanak majd koncerteket, kiállításokat, színházi előadásokat, fesztiválokat és más programokat a tervek szerint. A pozsonyi Zsidó Kulturális Intézet igazgatója Maros Borsky azt mondta, hogy az épület a különböző kultúrák és vallási hagyományok közötti párbeszéd helyszíne is lesz.

zsido.com

Kép: novasynagoga.sk

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287
Megszakítás