Bár sok ellenkező híresztelés kapott szárnyra, a rabbikonferencián a rabbik nem meglepő módon rabbinikus témákról cseréltek eszmét.

Olyan témákról hallgattak előadásokat, mint a zsidó identitás megerősítése és az asszimiláció megállítása. Beszéltek közösségfejlesztésről, a zsidó iskolai és vallási oktatás színvonalának a megerősítéséről, és arról, hogyan tudják mentorként támogatni fiatalabb társaikat az idősebb, tapasztalt rabbik.

Az Európában tapasztalható asszimilációról az RCE főtitkára, Menachem Margolin rabbi, a Pesti Jesiva egykori hallgatója, lesújtó adatokat közölt. A szervezet felmérése szerint az európai zsidó felnőttek 85 százaléka asszimilálódott és más vallású házastárssal él így nem biztosítva zsidó neveltetést gyermekeinek. A zsidó gyerekek 75 százaléka nem részesül semmilyen zsidó oktatásban és a felsőoktatásban részt vevő diákok 90 százalékának nincs kapcsolata a közösséggel. Ezzel kapcsolatban a rabbik csoportos foglalkozáson, workshopon vehettek részt, ahol Moshe Braverman és Doron Kornbluth rabbik adtak segítséget jelenséggel kapcsolatban.

A konferencián háláchikus, zsidó jogot érintő témákat is megvitattak. Ilyen volt például Oberlander Báruch rabbi előadása, aki arról értekezett, hogy antiszemita támadás esetén szabad-e tagadni a zsidóságunkat.

Sok szó esett az egyik legkomolyabb kihívásról, amivel az európai zsidók napjainkban szembenéznek: a körülmetélés és a kóser vágás tiltása. Ezzel kapcsolatban Oroszország főrabbija, Berl Lázár rabbi, a következőket mondta: „Addig fogunk küzdeni, amíg nem lesz egyetlen zsidó fiú sem Európában, akit nem metéltek körül. Úgy vélem, egyértelműen nevezhetjük antiszemitának a brit mila és a schita ellenzőit. Lehet, hogy új, elegáns ruhát viselnek, de arra törekszenek, hogy eltérítsék a zsidókat a zsidóságtól.” – mondta Lázár rabbi, aki Oberlander rabbi sógora, hozzátéve: – „A Holokauszt alatt erőszakkal öltek meg minket, gyilkossággal, de ma már megértették, hogy ez nem működik. Ezért ma megpróbálják megölni a lelkünket. Az a célunk, hogy újjáépítsük a zsidó közösséget Európában, hogy még erősebb legyen.”