Az izraeli Külügyminisztérium és a Jerusalem Post magazin összefogásával olyan internetes felület jött létre, amely a világon zajló összes izraeli kulturális programról tájékoztatást ad. Az angol nyelvű 365 Days of Israeli Culture – az izraeli kultúra 365 napja című oldalon nem csupán felsorolják az izraeli külképviseleti szervek által támogatott rendezvényeket, hanem mindegyikről részletes leírás olvasható, emellett gyakran videóbejátszást is közzétesznek a szóban forgó művészről, hogy ízelítőt nyújtsanak a produkcióról.

A programokat műfajok szerint – színház, zene, televízió, film, tánc, vizuális művészet, irodalom, gasztronómia – kategorizálják. A rendezvények valóban körbeérik a teljes földgolyót: Bostontól Kijevig, Belgrádtól Ciprusig, Lisszabontól New Yorkig számtalan helyszínen találunk valamilyen izraeli kulturális eseményt. Magyarországi település egyelőre nem szerepel a kínálatban.

„A weboldal létrehozásával az volt a célunk, hogy megmutassuk Izrael pozitív oldalát. A média általában meglehetősen egyoldalúan tudósít Izraelről. Amikor azonban valaki megnéz egy izraeli filmet, a kezébe vesz egy izraeli könyvet, máris más képet alkot az országról. A kultúra eszközével olyanokhoz is elérhetünk, akikhez a hivatalos ismeretterjesztő csatornáinkon vagy a diplomatáinkon keresztül nem tudunk eljutni” – mondta Nurit Tinari, az izraeli Külügyminisztérium kulturális kapcsolatokért felelős irodájának vezetője.

„Izrael számtalan kultúra találkozási pontja, így a világ különböző országaiban élő, művészetet kedvelő emberek tömegeit tudjuk megszólítani. Az izraeli kultúra segítségével éppen a kultúrára éhes emberekhez érünk el, akik így kedvező képet alakíthatnak ki a zsidó államról. Ez pedig elősegíti a diplomáciai kapcsolataink fejlődését”

– tette hozzá.

Az izraeli kormány a Külügyminisztériumot bízta meg az ország kultúrájának külföldi népszerűsítésével. Az izraeli művészek állami támogatással vehetnek részt a külföldön működő izraeli diplomáciai képviseltek által szponzorált kulturális eseményeken, gyakran helyi fesztiválokkal és rendezvényhelyszínekkel együttműködve.

„Az izraeli kultúra sikertörténet. Az a tény, hogy az év 365 napján lehetőség nyílik izraeli kultúrát fogyasztani a világ minden sarkán, jól bizonyítja, hogy világsikerről beszélhetünk”

– mondta Tinari.

Fotó: Naftali Deutsch