Szeptemberben nyílt meg az EMIH új zsinagógája, a Zsilip és avatták rabbivá Glitzenstein Sámuelt, az újlipótvárosi közösség vezetőjét. Az eltelt időszakról és a további tervekről kérdeztük a rabbit.

 

– Milyen változás érezhető a megnyitó előtti és utáni ál­lapotban? Mennyivel nagyobb az érdeklődés?

– A zsinagóga megnyitása óta az a legnagyobb dolog, hogy most már van közösség, köszönhetően annak, hogy állandó épületünk van. Minden pénteken van óra, utána ima, azután pedig kiddus, ahol együtt örülünk a szombatnak és beszélgetünk, ismerkedünk egymással. Sok-sok ember jön, olyanok is, akiket azelőtt nem ismertem és nem találkoztam velük. Nagyon szép látni, hogyan építünk itt az Újlipótvárosban egy új, élő, fiatal közösséget. Ez egy fontos dolog. Szombat reggel fél 10-re is jönnek és egy kicsit tanulunk, aztán 10-kor van az ima, utána van kiddus kóser sólettel és leülünk együtt közösen. Mindig keresek és hívok új embereket, akik nem szoktak járni más zsinagógába, hanem az én meghívásomra jönnek. Minden héten egyre többen vagyunk.

 

– A hivatalos megnyitó óta milyen állandó programok vannak a Zsilipben? (Például milyen újdonságok vannak azóta, amik azelőtt nem voltak?)

– Csináltunk egy kis játszóházat, péntekenként ott van gyerekporgram, közben a fiam, Jákov és a lányom, Hani foglalkoznak a gyerekekkel. Kábálát sábát van, szombat reggel mesélnek nekik zsidó történeteket. Nem csak hétvégén, hanem minden nap nyitva van a játszóházunk, babáknak 0-4 éves korig baba-mama játszóház. Reggel 9-től este 7-ig. Sok-sok program van, ezeket a Facebook-oldalunkon meg lehet találni: van angolóra például a gyerekeknek.

Ezenkívül nagyon fontos, hogy most már van egy fix helyünk, ahol van a közösség. Egyre több programot tudunk szervezni: minden kedd este 8 órakor van fiúknak-lányoknak hetiszakasz óra. Minden csütörtökön este 6 órakor van kezdő hébertanulás. Ez most kezdődött, úgyhogy még be lehet csatlakozni. Megtanuljuk a betűket, a nyelvtant és mindent. Minden kedden lesz két óra: a feleségem csinálja a női klubot, ahol az imákról fognak beszélgetni. Miért imádkozunk, hogyan és mit? Hogy kell használni az imakönyvet, mikor melyik imát kell mondani? Mikor kell állni, mikor kell leülni? Sokszor előfordul, hogy az újonnan érkezők nem tudják pontosan, hogy mit kell csinálni a zsinagógában. Fontos, hogy megtanulják ezeket.

A végére a hölgyek mindent tudni fognak, hogy mit, hogyan kell csinálni a zsinagógában. Lesz még egy másik óra: Tórai és bibliai történetek alapfokon – megtanuljuk ezeket a magyarázatokkal együtt.

Még további terveink is vannak: időseknek kártyaklubot szerveznénk, pici tanulással és játékkal.

 

– Hol épült fel a szukkoti sátor? Milyen szukkoti programok voltak? Bővült-e a létszám a tavalyihoz képest?

– Idén volt először igazi sátoros ünnep, most már volt saját sátrunk. Előző években az Oberlander családnál töltöttük az ünnepet a családommal. Ebben az évben az volt az ötletem, hogy a Zsilipnek az egyik oldala egy közös fal a Jászai Mari tér 6-tal, így engedélyt kaptunk a közös képviselőtől, hogy kialakíthatunk egy szép ajtót, és bent a belső udvarban építettünk egy nagyon szép sátrat. Nem olyan nagy, 40-50 ember fért be, de minden ima után volt kiddus a sátorban, és olyan csendes programokat csináltunk, amivel nem zavartuk a lakókat. Így remélhetőleg jövőre is kapunk engedélyt. Nem volt hangos zene és gyerekprogram kint, csak csendesebbek reggel és esténként az ima után. Ettünk, beszélgettünk 1-2 órát. Így ünnepeltük a Zsilipben a sátoros ünnepet.

Amikor még itthon voltak a programok, akkor a sok ember nálunk volt a nappalinkban, itt voltak az imák, az étkezések. De itt voltak a gyerekeim és ez nem volt optimális, hiszen a hét gyermekkel és velünk, ez egy élettel teli lakás, nem pedig egy zsinagóga vagy múzeum. Volt, akinek nem annyira tetszett, hogy egy magánlakásban, egy családnál vannak a programok.

Most már sokkal jobb, hogy amikor meghirdetjük a programjainkat, már úgy tudnak jönni, hogy van egy központ, ahol kényelmesen elférünk, és nem egy nappaliban zajlanak az események.

 

– Milyen programokat szerveznek a továbbiakban? Például hanukára.

  • Most már minden ünnepre nagy rendezvényeket szeretnénk csinálni. A legközelebbi ilyen hanuka lesz, az AlefKids-zel közösen csináljuk a nagy hanukai karnevált, kivisszük a bútorokat a zsinagógából. Az egész nagy térben lesz a gyerekprogram, a Zsilip egy óriási hanukai karnevál-központ lesz.

 

Megjelent: Egység Magazin 30. évfolyam 124. szám – 2019. november 4.