A kiadásokat gyűjtés fedezi.

Birobidzsán a Zsidó Autonóm Körzet fővárosa, Oroszország távol-keleti végén, Moszkvától 9 órányi repülőútra. A körzetet 1930-ban hozták létre, hogy a szovjet zsidóknak legyen saját városuk. Sztálin a Biro és a Bidzsan folyók közötti, Mandzsúria közelében fekvő területet jelölte ki számukra. A Szovjetunió egész területéről áramlottak oda a meggyőződéses kommunista zsidók, akik abban reménykedtek, hogy sikerül egy valóban szocialista zsidó közösséget teremteniük az ellenséges természeti környezetben. 1940-re a lakosságnak körülbelül huszonöt százaléka volt zsidó. Számos jiddis nyelvű újság, klub és iskola ígérte a zsidó kultúra huszadik században példa nélkül álló felvirágzását. 1949-ben azonban a sztálini elnyomás mindezt megváltoztatta. Birobidzsánban csaknem az összes újonnan betelepültet kivégezték, vagy deportálták — a körzet munkabíró zsidó lakosai közül sokakat kényszermunka-táborba küldtek. A jiddis iskolákat bezárták.

Bár a hivatalos becslések szerint a népesség mintegy öt százalékát kitevő zsidó lakosság lélekszáma csak néhány ezerre rúg, a körzet más nemzetiségű lakosaira szembeszökő hatást gyakorol a zsidó kultúra. Az orosz mellett például a jiddis a ami napig hivatalos nyelvnek számít, egyedüliként a világon.

Zsinagóga működik a városban, a legközelebbi mikve (rituális fürdő) azonban 200 km távolságra található, Khabarovszkban. A mikve nélkülözhetetlen a zsidó családi élethez, ezért elengedhetetlen, hogy elérhető közelségben legyen mindenki számára. Amikor Oroszország főrabbija, Berel Lazar a térségben járt, megkérte a területi közigazgatás vezetőjét, hogy jelöljön ki egy megfelelő földterületet a mikve számára. Kérése teljesült, a városközpontban kapott telket a helyi hitközség, ahol rögtön meg is kezdődtek a munkálatok. A projekt kivitelezését Élijáhu Riss rabbi vállalta magára. A rabbi a város szülötte, tanulmányait Moszkvában és Izraelben végezte. Évek óta segíti a birobidzsáni zsidó közösség megújulását. Az építkezés halad, de a beruházás teljes költsége még nem biztosított. A hiányzó összeg megteremtéséhez Riss rabbi internetes gyűjtésbe kezdett, melyet a Charidy adománygyűjtő weboldalon keresztül lehet támogatni. A cél 200 000 dollár, melynek nagy része már be is folyt.

Forrás: CrownHeights.com