Az orosz-kínai határ mentén fekvő Birobidzsan zsidó közösségéhez 8000 kilométeres vasútvonalon keresztül fognak eljutni a fagyasztott kóser ételcsomagok.

Amikor Eli Riss rabbi Moszkvából hazatér az orosz-kínai határon fekvő szülővárosába, Birobidzsanba, többnyire három telepakolt bőrönddel érkezik. Az egyikben ruháit tárolja, a másik kettőben pedig kóser finomságok – többnyire steakhús és sajt lapul. Hála Riss rabbinak hamarosan még nagyobb mennyiségben fog eljutni kóser étel a „kelet-szibériai Sionnak” nevezett régió zsidó közössége számára, ahol eddig súlyos gondot jelentett a vallási szabályoknak megfelelő ételek hiánya.

„A rabbi tervei szerint fagyasztott kóser ételcsomagok – például marhasteak és tejföl – fognak Moszkvából Birobidzsanba érkezni a transz-szibériai vasútvonalon keresztül” – olvasható Amie Ferris-Rotman riportjában, melyet a The Wall Street Journal közölt a 26 éves rabbi tevékenységéről. A húsüzemből 21 nap alatt fog eljutni a kóser étel Birobidzsan vasútállomására, ahol héber betűk és egy óriási menórás szökőkút fogadja a látogatókat.

Riss rabbi feleségével, Annával együtt a Chábád képviseletében vezeti Birobidzsan zsidó közösségét, melynek létszáma 3 000 fő – derül ki a Chabad.org beszámolójából. A várost Sztálin a „zsidó kérdés” megoldásaként alapította az 1920-as években. A Zsidó Autonóm Régióként is elhíresült terület további különlegessége, hogy jelenleg ez az egyetlen hely a világon, ahol hivatalos nyelvként a jiddist tartják számon.

És hogy hogyan telnek Birobidzsanban a hétköznapok, arról Riss rabbi is mesélt a vele készült interjúban: „Nem létezik nyílt antiszemitizmus a régióban” – mondta a zsidó vezető. „Esténként zsidó klezmer zene szól a város hangosbemondóin” – tette hozzá.

 

zsido.com

Képek forrása: theredphoenix/Chabad.org