A vallási tilalmakra hivatkozva egy rabbi megvétózta, hogy szobrot emeljenek Mózesnek Birobidzsánban, a még a szovjet időkben létrehozott Zsidó Autonóm Terület fővárosában.

A város főrabbija Eli Riss, a Chábád helyi megbízottja nem másból, mint Mózes harmadik könyvéből idézett álláspontja alátámasztására, amely tiltja a bálványok emelését és azok imádását.

Valerij Gurevich a város 4 ezer fős zsidó közösségének egyik vezető alakja azt állítja, hogy a rabbi korábban támogatta a tervet. Ezután kezdték meg a kivitelezés megtervezését, aminek becsült költsége 30 ezer dollár – olvasható a forward.com beszámolójában.

A rabbi azt állítja, hogy ez nem igaz, ő soha nem támogatta a tervet, a fent idézet okok miatt. A rabbi még azt is hozzátette, hogy Mózes az iszlámnak is prófétája, mely vallás szintén tiltja az ilyen jellegű ábrázolást. Riss hangsúlyozta, hogy a Tóra nem tartalmaz leírást Mózes kinézetéről, ezért az ábrázolása hamis lenne.

A területet Sztálin parancsára alakították ki 1934-ben az orosz távol-keleten, jelenleg a lakosság 5 százaléka zsidó. Több intézmény, így a zsidó múzeum is a szovjet időkben jött létre, jelenleg a zsidó közösség üzemelteti. Itt hagyományos viseleteket is bemutatnak, de olyan alakokon, amelyeket szándékosan „eltorzítottak”, hogy ne minősüljenek szobornak – magyarázza a rabbi.

A városban működik egy régi zsinagóga, a pályaudvar mellett egy menóra áll, az utcanevek tábláin Dávid-csillag található. Az új közösségi ház nemrég készült el.

 

Kép: sziberia.reblog.hu