Zsidó esküvőt ünnepeltek Abu-Dzabiban. A pazar eseményen 1500 vendég vett részt, köztük az Emirátusok előkelőségei, prominens rabbik, családtagok és a bimbódzó helyi zsidó közösség tagjai – tájékoztat a crownheights.info.

 

ChabadUAE חב״ד אמירויות on Twitter: „אנחנו חוגגים הערב באבו-דאבי את שמחת החתונה של הרב לוי דוכמן ולאה חדד – החתונה היהודית הגדולה ביותר באיחוד האמירויות אי פעם! מזל טוב @RabbiUae 💕 pic.twitter.com/1rcbHd86w9 / Twitter”

אנחנו חוגגים הערב באבו-דאבי את שמחת החתונה של הרב לוי דוכמן ולאה חדד – החתונה היהודית הגדולה ביותר באיחוד האמירויות אי פעם! מזל טוב @RabbiUae 💕 pic.twitter.com/1rcbHd86w9

 

Levi Duchman rabbi tevékenységéről már több ízben hírt adtunk és beszámoltunk az eljegyzéséről is. Lea Hadaddal kötött esküvője az első ilyen nagyszabású zsidó esemény a térség modern kori történelmében. A színes vendégseregben olyan sok nyelv keveredett, hogy végül a legtöbbek által beszélt angol használata mellett döntöttek a szervezők. A másfél ezer ünneplő étellel-itallal való ellátásáról a Duchman rabbi által életre hívott kósersági igazolást kiadó szervezet gondoskodott. Duchman tevékenységének köszönhetően friss kóser húsban és importból származó borban sem volt hiány.

Mivel a kóser élelmiszerek viszonylag könnyen elérhetők, az izraeli turisták pedig szívesen fedezik fel a világnak e mindeddig zárt szegletét, sok szálloda kínál kóser catering-lehetőséget, illetve magánkézben levő kóser éttermek is szép számmal akadnak. A zsidó közösségi élet – hála Duchman rabbinak – virágzik. A zsidó közösség az Emirátusok előkelőségeinek erőteljes támogatását élvezi és egyre nyíltabban lehet a zsidó életet ünnepelni az Öböl-menti államokban.

 

A menyasszony – illetve most már újdonsült feleség –, Lea egyébként Menachem és Batcheva Hadad, brüsszeli Chábád-küldöttek lánya. Apai nagyszülei, Yeshua és Rachel Hadad évtizedeken át szolgáltak a Rebbe küldötteként Milánóban, a helyi szfárádi közösség vezetőiként. Yeshuát a Rebbe még 1961-ben, házasságkötése előtt küldte Milánóba. „Chábád-küldöttek gyermekeként mindig nyitott otthonban nőttem fel. Folyton jöttek hozzánk emberek ételért, támogatásért. Ezt szeretném folytatni Abu-Dzabiban” – mondta a menyasszony, aki Antwerpenben és Kanadában is tanult, mielőtt visszatért volna Brüsszelbe apja, a brüsszeli főrabbi segítőjeként.

A 29 éves vőlegény Sholom és Feige Duchman fia. Anyai nagyszülei, Bentzion és Golda Shemtov előbb a Szovjetunióban, majd az Egyesült Királyságban szolgáltak küldöttekként. Házasságkötésük idején olyan szegények voltak, hogy egyetlen hajlott fémkanál jelentette a zenekart az esküvőn, melyre nem sokkal azt követően került sor, hogy Bentzion Shemtov szabadlábra került Szibériában, négyévnyi kényszermunka után. Mi volt a bűne? A zsidóság tanítása. A vőlegény édesapja az oldalunkon gyakran emlegetett Kolel Chábád vezetője. Erre a pozícióra maga a Rebbe nevezte ki a rabbit. A Kolel Chábádot a Chábád-mozgalom első rebbéje, az Álter Rebbe, Snéur Zálmán rabbi alapította 1788-ban, ez a Szentföld legrégebb óta működő jótékonysági szervezete.

Duchman rabbi tizenéves kora óta készült a küldötti feladatokra. Marokkóban szolgáló nővérét és sógorát segítve tanult meg arabul és 2014-ben költözött az Emirátusokba, ahol azóta rendkívül jó kapcsolati hálót és pezsgő zsidó életet épített ki, annak számos szükséges intézményével együtt. Újdonsült felesége nagy lelkesedéssel készül a kihívásokkal teli új életre.

 

Vőlegény lett az Egyesült Arab Emirátusok főrabbija

Levi Duchman eljegyzést a napokban ünnepelték Crown Heights-ban.

Megszakítás