Szemétért pénzt? A CleanCoin izraeli applikáció fontos fordulópontot jelenthet a környezetvédelem szempontjából, írja a United with Israel. A Gal Lahat és Adam Ran által alapított CleanCoin appal használója pénzre válthatja a szemetet, és ezzel tisztábbá teheti a világot.

Az egy éve üzemelő applikáció emberek tízezreit vonta már be Izrael közterületeinek megtisztításába egy játékos szemétszedő akcióval, amiben még pénzt is lehet keresni.

A felhasználók ugyanis az összegyűjtött és jól láthatóan megfelelő módon kidobott szemét után pontokat kapnak, melyeket különböző boltokban válthatnak be termékekre. A társaság már terjeszkedik is: Izrael után Kanadában, New Yorkban és az Egyesült Királyságban is hamarosan elérhetővé válik az applikáció, és különféle európai országokban is dolgoznak rajta.

„Jelenleg a megtermelt zöldségek és gyümölcsök hetven százalékát kidobják, mások viszont éheznek”

– mondta az egyik alapító, Ran.

„Applikációnk megmutatja, hogy hol van felesleges élelem, mások pedig odamehetnek és elvihetik.”

Az app bizonyítja, hogy a takarítás közösségi élmény is lehet. Segítségével a felhasználók jelezhetik például, hogy egy bizonyos város meghatározott pontján szemetet észleltek, ahogyan a Waze-en jelezhetik a elhasználók a közlekedési dugót vagy más szokatlan eseményt. Aki válaszol a bejelentésre – akár ő maga, akár más – elkészíti az „előtte-utána” fotót, és azt is dokumentálja, hogy hova dobta ki a szemetet, megkapja a jutalompontokat. A CleanCoin mesterséges intelligenciája biztosítja, hogy ne lehessen csalni, és azt is eldönti, hogy az adott munka hány pontot ér.

Egy zacskónyi szemétért átlagosan tíz sékelt (kb. ezer forintot) kaphatnak a lelkes takarítók.

Egy zacskó szemét összegyűjtése mindössze néhány percbe telik, jegyezte meg ezzel kapcsolatban Lahat. A pontokat Izrael-szerte mintegy hatvan helyen lehet beváltani tárgyakra vagy engedményekre, és a nyár közeledtével utazási irodákkal és szörfklubokkal is tárgyalnak a tulajdonosok. Emellett azon kis dolgoznak, hogy a felhasználók valós pénzre válthassák a CleanCoinban összegyűjtött pénzüket a saját bankszámlájukon.

A cég elnöke, Lahat 12 évesen készítette első játék-applikációját. Mindig is szerette a természetet és a családi kirándulásokat, kedvence sportjai közé tartozik a sziklamászás és a kajakozás. Elszomorítja azonban a rengeteg, természetbe jutó szemét, így kedvelt időtöltéseit összevonva alkotta meg a CleanCoint.

„Rájöttem, hogy a világ legnagyobb problémájának megoldására nagyon kevés újító jellegű megoldás született. A CleanCoin játékos applikáció a szemét kezelésére, és a környezet szempontjából fordulópontot jelenthet.”

Már több nemzetközi céggel sikerült szerződést kötniük, hiszen egyre többen ismerik fel a környezetvédelem fontosságát. A vásárolók ma szerinte etikus, környezetvédelmi szempontoknak megfelelő termékeket szeretnének megvenni, és ezért előnyös egy vállalat számára, ha csatlakoznak a CleanCoinhoz. Lahat 2020 elején találkozott későbbi társával, Rannal, és együtt alapították meg a céget.

„A szemét világszerte nem más, mint a földön heverő pénz”

– mondta Ran. „Bárki csatlakozhat és segíthet” – mondta egy Ronit Ben-Eli, egy elégedett felhasználó, aki már számos ajándékhoz jutott az elmúlt nyolc hónapban, amióta az applikáció felhasználója lett.

 

Megszakítás