El kellett hagynia otthonát a szevasztopoli chábád központ vezetőinek, akik most alapvető élelmiszereket és pénzt gyűjtenek a krími zsidó közösségnek a helyi chábád központ vezetői. A Krími Autonóm Köztársaság fegyveresek által megszállt fővárosban, Szevasztopolban péntekre virradóra antiszemita grafittivel megrongáltak egy reform zsinagógát

A múlt héten megrongált reform zsinagóga vezetője, Michael Kapustin arra kérte a közösség tagjait pénteken, hogy maradjanak otthon, ne foglaljanak állást politikai kérdésekben, és „ne válljanak célponttá”.  A templom falára „halál a zsidókra” feliratot és horogkeresztet festettek csütörtök éjjel. Kapustin felfüggesztette a szombati imákat annak érdekében, hogy a közösség tagjait távol tartsa a veszélyes zónáktól. Feleségét és két kisgyermekét (1,5 éves és 9 hónapos) Izraelbe küldi, amíg rendeződik a helyzet az Ukrajnához tartozó Krímben.

A szombati imákat a szevasztopoli chábád küldött, Lipszyc rabbi otthonában tartották, miután ide menekítették a város központjában található chábád zsinagógából a Tórákat. Yitzhok Meir Lipszyc rabbi – aki a megszállás idején Moszkvában tartózkodott – nem tért vissza a városba, felesége, Leah pedig vonaton hagyta el Szevasztopolt vasárnap.
Otthonuk, amelyik nagyon közel esik a város központjához, már nem volt biztonságos az idős, amerikai állampolgárságú rabbiházaspár számára – mondta el a család egyik tagja a Collive-nak.  Lipszyc rabbiék tervek szerint továbbutaznak az Egyesült Államok és onnan szervezik tovább a közösség anyagi támogatását, amíg vissza nem térhetnek állomáshelyükre. Az anyagi támogatás mellett alapvető élelmiszereket gyűjtenek a közösség számára és arra kérik a zsidókat, imádkozzanak a Krímben élő, közel 17000 zsidóért.

 

Megszakítás